lördag 2 oktober 2021

Rätt eller fel - Mons

 Tog tåget till Mons idag på morgonen. Kostar nästan inget på lördagar med seniorrabatt.....Mons ligger en timme bort, i Vallonien. Mindre stad än Växjö men en stadskärna som är tio gånger större. Fortfarande mask på tåg, i butiker, på stationen och kanske halva befolkningen går med mask utomhus. Frågan är om det är fel på oss eller på dem? Kom tidigt innan staden vaknat. Överallt i Belgien underbar doft av croissanter, belgiska våfflor och kanske stadsliv. 


Det pampiga stadshuset renoveras. Man dukar upp för lördagsaktiviteter på stora torget. Mat av alla de slag, vin, öl, kaffe, ostar och exotiska frukter. Två timmar senare, tjockt med folk. 

Vacker brud in till rådhuset för att vigas. Arabiskt bröllop sa de vi frågade. På gatan utanför flera hundra extremt välklädda människor, sång, dans, gamla Jaguarer och Renaulter klädda som paket i siden och blommor över allt. Lyckliga, glada och vackra människor.


Katedralen i Mons sväljer väl åtminstone fem eller sex Växjö domkyrka. Började byggas på 1400-talet i sengotisk stil. Sainte Wautru. 

Museet vi skulle besöka öppnade inte förrän sent idag.
Tåget tillbaka. Tågen går på minuten. Trots äldre elledningar och annat. 

På väg till Bryssels motsvarighet till Nationalmuseum. Man som är otrolig på gitarr. En 20 minuters variant av Hotel California. Grand Place där nere. 

Lite japansk vid ingången till Royal Museums of Fine Arts. 

Som alltid sevärt. 

Bo Frank
211002