fredag 30 juli 2021

Snabbt besök i Botswana.........kanske är bra lärare viktigast i samhället.....

 Ett av de få länder jag skulle vilja besöka. Har bara passerat gränsen under någon timme. Men återvänder i fantasin ofta dit. Alexander McCall Smith har bland mycket andra lärda verk skrivit en serie deckare av världsklass. Damernas detektivbyrå. Som utspelas i just Botswana. Blir upprymd av glädje, livsvisdom och triviala frågeställningar som har en djup filosofisk innebörd och mänger av mänsklig psykologi. Trodde jag läst allt av honom, och sett filmerna på DVD, men snavade över Livets skafferi. En fristående del i serien om just Damernas detektivbyrå. McCall Smith borde få Nobelpriset. 

En tänkvärt citat från denna bok, som är ett en blandning av samhällsskildring och basala problem som människor har ( som  i alla böcker om Damernas detektivbyrå) är " Ett samhälle som undergräver sina lärares auktoritet gräver bort sin egen stabila grund". 

Världens störtregn när vi kom fram till Torekov igår kväll. 25 sekundmeter i byarna. Idag nästan lika dant. Har inte alla kanaler här men lyssnade in damernas seger mot Japan. Första helgen på månader som vi är ensamma. Tråkigt och skönt. Fast ganska tråkigt. 

Nu ett glas rosé, pistagenötter och kortspel med lilla frun.....


Bo Frank

20210730