torsdag 25 mars 2021

Personer gör skillnad

 I allt. Lib skall snart bestämma väg. Vara med i det blå eller röda laget. Den frågan kanske väljarna ställer sig är om de båda s k liberala partierna på riksplanet skall vara med i det röda laget - behövs det då två liberala partier?

Björklund var lika bra/dålig som Reinfeldt på att fjättra sin efterträdare. Båda hoppade av och säkerställde s-styre. Reinfeldt genom den s k decemberöverenskommelsen och Björklund med januariavtalet. Inte min sak att lägga mig i. Noterar dock att lib kan bli det stora borgerliga partiet. Det är bara att peka på Landskrona och Lund. Karismatiska ledare och klar kurs i politiken ger starkt väljarstöd. Och så blir liberalernas ledare ordförande i kommunstyrelsen. Torkel Strandberg och Philip Sandberg. Personer gör skillnad.

Oxå i idrotten självklart. Fick idag en lägesbild om Lakers från Fredrik Sandberg på morgonens Rotarymöte. En klubb med driv, ordning och reda i ekonomin och småländsk strävsamhet. 

Annat möte i Veckan. Med Allan Larsson. Med ett CV lika tjockt som gamla testamentet. Allan Larsson, född 1938,  har varit allt. Journalist, generaldirektör för AMS, riksdagsledamot, finansminister, generaldirektör i Europeiska kommissionen och mycket annat. Konungens medalj med Serafimerorden blå band. Vad som förvånar är hur denne smålänning också engagerat sig på gräsrotsnivå i olika projekt. Är nu ordförande bl a i Viable Cities. Klimatkommuner som arbetar med hållbar stadsutveckling. Växjö är med där också. Allan Larsson höll föredrag digitalt när Växjödeklarationen 2.0 antogs och skrevs under av Anna Tenje. Den första underskriften gjorde jag 2015. Det vi behöver nu är en tjänsteperson som personifierar kommunens klimatarbete. Tidigare Sarah Nilsson och Julia Ahlrot. Ett klimatets Andreas Hedrén.


Andreas har på sitt sätt varit kommunens viktigaste tjänsteman de senaste åren. Påhejad av politiken har kan nästintill haft fritt spelrum för sin passion att värna och förbättra stadens sjöar och vattendrag. Hoppas modern processtyrning tillåter personer som gör stor skillnad. Och som kan ha direkt access till ledande politiker. Andreas har varit entreprenör. Nya idéer, okonventionella metoder och smarta lösningar. Och detta i kombination med en lyskraftig men ändå lite blygsam personlighet. Och dessutom en social talang. Som man inte skall undervärdera. Anderas har kunnat visa upp Växjö nationellt och internationellt. Och glömmer aldrig en morgon på Almedalen då vi som bodde i huset kommunen hyrt, vaknade upp med en doft av nybakat bröd som Anderas bakat. Ingen människa kommer ihåg perfekta organisationsmodeller. Men väl personer. 

Alla minns vi personer som gjort skillnad i vårt liv. Förhoppningssätt på ett positivt sätt. En lärare, släkting, vän eller någon som bara fanns där just då. 

Var förbi Växjösjön idag o uppvaktade från KF. För bara vissa. Glaspjäs från kommunen och en flaska riktigt skumpa från m ( Anna&Sofia&Mig) 

Andreas hade avskedsmottagning vid den lagun han skapat. Tur man glömt bort det mesta man sagt. Anderas påminde mig om ett av våra första samtal vi hade när jag bjöd honom på lunch på stan. Han frågade vad som är mttt uppdrag. Fixa sjöarna sa jag. Du får alla pengar du behöver. Inte kanske precis processyrning, men han  fixade det till väsentligt lägre kostnader än hur det såg ut då. Som väl är fortsätter Anna T mitt management by walking around, fast kanske smartare. Och det behövs i alla fall för att processerna skall fungera... Kanske gammal gnällig gubbe. Vet ej om det finns evidens, som Oliver R skulle säga, om processtyrningen. Men det är i alla fall mode idag. 

Har varit passionerad av Växjös sjöar. Började med att jag läste kurs i ekologi/limnologi på Lunds universitet i mitten av 70-talet. Och gått runt sjöarna ofta i 30 år. 

Så, Andreas, stort tack. Tror att AH kanske tar internationella uppdrag framöver. Vem vet. Och att komma tillbaka om det inte funkar i Växjö. 


Bo Frank

Växjö 202103235