onsdag 18 november 2020

8 - 23 Ingen Black Week

Årets viktigaste möte med Kommunfullmäktige igår. SmP väljer att som vanligt inte skriva något. Är det möte i någon av länets andra kommuner blir det mycket. Men SmP pratar om relevans. Och det är inte relevant att berätta vad politiken beslutar i den kommun där halva länets befolkning jobbar eller lever på socialbidrag i olika former. Och vad det sista kan bero på. 

Vi hade budgetmöte. Femton timmar i ordförandeposition på digitalt möte är tuffare än ett fysiskt möte. Man skall hålla reda på en massa i datorn. Vem som begär ordet, replik, yrkanden, talartid, ämnesområden, tider, byten, fungerande uppkoppling och diverse jox. Har bra bemanning från kommunen för att stötta mig och Cheryl Jones Fur mp som förste vice ordförande som hjälper mig. Fyra på podiet i en tom mötessal på Utvandrarnas hus. Denna gång i alla fall varmt. Och servad med lite fika då och då. Och god snabblunch på Izakaya på Kulturparken. 

Bra stämning som oftast. Men mycket omtag och smågräl som ter sig obegripligt för den som följer mötet. Man hör samma sak om och om igen. Lite spel för de s k gallerierna/partiernas interna valberedningar. Men. Eftersom jag är inne på den del motsvarande församlingar i landet - ändå bra klass på debatten. Har mina favoriter som får lite extra tid.... sådana som inte är så debattvana och inte så säkra i talarstolen. Ett säkert Coronafenomen. Folk är tryggare hemma när de har ordet. Och inte behöver stå inför andra på digitalt möte. Man kan läsa mer innantill utan att det syns.... Men den som vet ser det ändå. 

Några politiker i varje parti tänker själva. En del rabblar bara partiprogram. Impad över att alla oavsett ålder får till det med det digitala. Det är väl bara jag som har problem. 

Inga överraskningar. Dock inte relevant för media att skriva om den budget som vann. Denna gång tre budgetförslag. Blågröna, sd och v och sd. Blågröna vann som väntat. Man följer partilinjen sedan 25 år tillbaka i Växjö. Innebär utökning av kommunal service med 150 miljoner, oförändrad skatt och budgeterat överskott för ännu sämre tider. S och v ville plundra kommunkassan för någon sorts Black Week på avbetalning. Och sd en sparsam budget. Oantastlig. 

Var nöjd med det mesta i debatten. Är för partisk för att utmåla bra och dåligt. Därför gör jag inte det. 
Har dock några favoriter som talar ut hjärtat. Gullvi Strååt s, Björn Kleinhenz v och Jon Malmqvist kd är personliga och en del andra.  Kanske Sveriges bästa fullmäktigeförsamling. Bra folk från alla partier. Inte någon dålig. Dock lite svårt för att många från olika partier som ger sig på en osäker sd-ledamot som avviker från den smala åsiktskorridoren. Smal åt höger men bred som en tysk motorväg åt vänster. Men vem som byggde motorvägarna har väl inte med saken att göra. 

Oavsett. Glad och stolt över att vara ordförande för denna församling i Sveriges bästa kommun. Som jämförelsevis har det så bra. Kommer insändare framöver i SmP om motsatsen, från mig och kollegor från länet.....

Idag. På morgonen. Trevlig stund på Tandhälsa som gjorde vad de kunde för att hitta fel men som inte lyckades...

Promenad med gammal Fläktare runt sjöarna. I lite lätt duggregn. 

Lagar mat till mexikanska solen. Levande ljus som varje kväll. I morgon möte med Wexnet och regionens utvecklingsnämnd. Och så kan man ju köpa årets Beaujolais Nouveau som alltid kommer tredje torsdagen i november. Hustrun ogillat denna bäriga blaska, men gott till grillad kyckling....

Ingen bild. Men tar foto från bokhyllorna....


Vad ser man? Ego som Linné uppe till vänster, diverse värdefulla Beatlessamlingar, Elin Wägner, Selma Lagerlöf och lilla hustrun som femåring....och lite julstämning som alltid finns framme...


Bo Frank
Växjö 20201118