måndag 26 oktober 2020

Hatten av för biskop Fredrik

När plikten blev ett nöje. Helgen som gick. Distrikt 2400 i Rotary hade årsmöte i Växjö och val av ny guvernör för ett år. Allt i Rotary är ju på gott och ont ett år. Det var närmast ett existentiellt möte visade sig.

Fredag kväll. Middag på Statt. Hamburgare och pommes med plastflaskor av Heinz på linnedukar. Enda plumpen i protokollet. Dock aldrig fel med denna rätt. Så avslutades kvällen med ett samtal mellan Leif Adolfsson och Bertil Vallien. Om allt mellan himmel och jord. Bokstavligt och bildligt. Med Sveriges främsta moderna konstverk i centrum. Altarskåpet i domkyrkan. Leif har väl Guds röst och Bertil fått gåvorna ifrån någonstans. Ett samtal om livet, konsten, glaset och religionen. Inte ett öga var torrt. För mig var det en sakral upplevelse. Speciellt när de kom in på Karolina Olsson, soverskan på Oknö. Goggla på henne om ni vill lästa mera. 

Lördag. I konserthusets Kristina Nilssonsal. Anna Tenje som alltid glad och vinnande. Och biskopen levererade ett tal som jag nästan ordagrant kommer ihåg. Senast ett sådant tal var Arnold Schwarzenegger i ett tal om klimatet i Bryssel. 

Biskopen hade som tema fundamentalismens och sekularmismens diken. Observera inte sekulariseringen i sig. Han talade om extrema och icke önskvärda företeelse i vårt samhälle. Fundamentalister som per definition anser med kraft att alla andra har fel och att man står för den enda och sanna vägen. Där andra måste underkasta sig. Sekularismen är en an annan avart som tar sin utgångspunkt i att all religion måste vara fel. Som betonar snarare rätten att slippa religion än rätten till den religion man tror på. 

Han gick så in på fyra teman. Skolan, vården, sekulariseringen och den svenska kyrkan. Att skolan inte förmår att behandla troende med samma respekt som icke troende. Om vårdens eventuella brist på att hantera existentiella problem och kriser. Om sekulariseringen i Sverige som ett utdraget förlopp som kan förstås och förklaras delvis med det sätt som kyrkan verkat. Och om den svenska kyrkan som har fler på gudstjänster på ett år än på fotbollsmatcher.  Om behovet av att mer än 40% döps eftersom det är medlemsgrund i kyrkan. Och att vårda de 60% som är medlemmar. Biskopen gör som jag. Talar utan manuskript, men tänker förmodligen på bättre innan vad han skall säga. Så, hatten av för biskop Fredrik. Vår eventuella kvarstående dispyt om islam får vi ta privat. 

Rotarys läkarhjälp i Afrika presenterades. Och Elisabeth Bava från Tingsryd talade om kampanjen mot polio som varit och är Rotarys största projekt. Polio nästintill utrotat. Spridda fall i Afghanistan och Pakistan. Talibaner mördar vaccinerande hjälparbetare. 

Efter lunch fortsatte temat om hållbarhet. Harald Säll om skogen. Samtal mellan Uppsala universitet, Polisen och försvaret om ett säkert samhälle. 

Synnerligen god middag på Statt med underhållning. 

Smet ifrån en stund mitt på dagen för att hålla tal för Veteranerna på FN-dagen. Flaggdag i Sverige, Danmark och Finland. Svenska förvaret deltar i dag med insatser i tio länder i världen. Och det är bra att svenska militärer finns på plats och inte militärer från korrupta länder med svagt ställda etiska krav. Är försvarskramare. Glömmer aldrig ner Reinfeldt utsåg en malaj till försvarsminister, kallad tomhylsan inom försvaret. Och kallade försvaret för ett särintresse och började montera ner försvaret för att i stället ägna sig åt att öppna sitt hjärta!!!
Innan jag fick jag ett råd. Om Rotarys betydelse för FN av Sven Westhoff.  Och så här är det. 

Upphovet till FN var en fredskonferens som brittiska rotarianer anordnare i London 1942,  dvs under det andra världskriget. Konferensdeltagare var diplomater och ministrar från 21 länder. Man bildade då en samarbetsorganisation för global fred, vilken organisation 1946 blev UNESCO med säte i Paris.
FN chartrades i april 1945 i San Fransisco. Alltså för 75 år sedan. 49 rotarianer deltog i denna ceremoni som officiella observatörer. 
FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna framlades av Eleonor Roosevelt 1948. Det var i princip samma deklaration som antogs vid Rotary Internationals Årskonvent i Havanna 1940. 

Paul Harris som bildade Rotary i Chicago 1905 ler säkert i sin himmel 

Söndagen började med vacker musik och parentation för alla medlemmar som gått bort under året. Leif Adolfsson är otrolig. Och det tändes ett ljus för var och en av dessa. 
Årsmöte. 

På kvällen räkfrossa hemma med goda vänner. Och lite musikklipp. En höjdare när de aktuella herrarna McCartney och Bruce Springsteen spelade i Hyde Park för ett tag sedan. Deras glädje tillsammans på scenen får tiden att stå stilla. 

Ja det var denna underbara helg. 


Bertil Vallien och Leif Adolfsson och det stängda altarskåpet i bakgrunden. 

Anna intar scenen. Biskop Fredrik.


Poserar vid minnesstenen efter kransnedläggning. 

Nya distriktsguvernören Agneta Råberg tillsammans med Magic Marcus. Det magiska är hur han kan bli suddig? 

Bo Frank
Växjö 20201026