söndag 27 september 2020

SmP Fri från yttre påverkan?

SmP hävdar som ett mantra att man är fri från yttre påverkan. Kan nog stämma. Men vad Kristina Bingström inte skriver är att man är politiskt oberoende. Sherlock Holmes har lärt mig att se vad man inte ser. Självfallet finns där en redaktionell ideologi bakom nyhetsvärdering. Bingström kallar detta för relevans. Relevans för vad? Jag är inte helt dum. Har följt SmP i 50 år. Då ganska konservativ nyhetsbedömning. Sedan mer och mer vänster ut. Det kulminerade för ca 10 år sedan. Men fortfarande vänster. Hur? Ger exempel. 

Det märks tydligast inom detta med invandring och flyktingmottagande. Flyktingar vare sig de har legala skäl eller inte är alltid en stor tillgång för samhället. Enskilda s k snyftreportage, vilket ibland kan vara befogade, sätts in i en kontext av att högt flyktingmottagande är bra.  Man undviker temat att fängelser är överfulla av människor med invandrarbakgrund. När Expressen skriver om knarkligor av s k ensamkommande från Somalia, Syrien och Afghanistan skriver SmP om gängbråk! Är det Lions eller Rotary som är ute och härjar. Det är Radio Kronoberg och inte SmP som tar tag i brottlighet med invandrarförtecken. Ett personrån i Araby beskrivs som ett personrån i Araby. SmP skriver vilken gata. Vem lurar det? Sida upp och sida ner om s k integrationsprojekt. Och hur har de lyckats?

Om s k privata förskolor med invandrarbakgrund klagar på att kommunen inte betalar ut pengar görs ingen närmre granskning av det. Man går inte igenom bolagsstruktur, släktskap och ekonomi. Det grävs sällan om det är något som är ofördelaktigt för gruppen invandrare. Bedrägeri med välfärdstjänster förekommer också i vårt län. 

Den som vill ha högre skatt har lägre bevisbörda en den som vill ha lägre. Konkurrensutsättning är fult och onormalt. Hur många av Public Service program handlas upp? De upphandlar friskt. Varför? Har frågat efter omfattning och förfrågningsunderlag men aldrig fått svar. 

Fler exempel. Ta bara dessa ungdomar som strejkar för miljön och som är lika faktaresistenta som Trump. Aldrig en kritisk följdfråga från media när de häver ur sig det ena osanna efter det andra? Och varför inte strejka en lördag eller söndag. En del av dessa ungdomar borde nog vara i skolan och lära sig ett och annat. 

Intresseorganisationer som ställer krav på pengar från kommuner eller det offentliga. De kritiska frågorna går till de som vill hålla igen och inte till de som vill ha mer. Om regeringen höjer pensionerna blir  den ledande frågan; är ni verkligen nöjda med detta? Inte varför skall ni har mer pengar när rättsväsendet är i fritt fall? 

Får försvaret mer pengar är det miljonrullning. Men inte när Migrationsverket vill ha mer pengar. Eller Sida som badar i pengar med låg verkningsgrad. 

Jo, det finns alltid en redaktionell bedömning. Kommer ihåg hur ett socialdemokratiskt kommunalråd i opposition till mig för x antal år sedan. Nu ringar SmP igen och vill ha en kritisk kommentar till dig. En hel del av de genmälen som skildras i SmP uppkommer redaktionellt. Inte alltid att någon hör av sig. 

Och så tillbaka till tjänstemannastyrningen av kommunerna. Lessebo i skottgluggen igen. Det kommunalråd som inte förmår att arbeta fram en budget och föredra och förvara denna i kommunfullmäktige skall inte vara kommunalråd. Hur skulle det se ut om Magdalena A lät en sakkunnig på finansen presentera budget? En delförklaring till kommuner med hög skatt är icke kompetent politisk styrning. En annan iakttagelse. Lika okunniga politiker som idag men förr hade mer av pondus. Har följt detta under 45 års tid. Länets kommunalråd. Inkompetensen följer dock inte partipolitisk färg. Skulle nog, trots kollegialiteten säga att det är något sämre idag än förr. Men går inte in på enskilda kommuner. 


Ja. Glad. DFF, Öster, Lakers. Och sol idag. Och en trevlig helg bakom mig. Hos och med goda vänner i idyllen utanför Eksjö. John Bauerskog. God mat och goda viner. Skogspromenader. 

Möte vi veckan med SydSveriges europakontor. Alice Bah Kunke gör en alltid på gott humör!Socialt geni. Bra företrädare för Sverige på det hela taget. 


Förbundsstämma med moderaterna i lördags. Suzanne bra. Och en outslitlige Benny Johansson, ordf i valberedningen. 


Vårt helgretreat ute i ingenstans. 

Ny härlig arbetsvecka.

Har jag nämnt. För att bli glad. Goggla på  Sina one girl band.  Sina drumming Ringo Starr. 


Bo Frank
Växjö 20200927