onsdag 12 augusti 2020

Skolstarten en fasa

I morgon börjar skolan. Till glädje för många och till fasa för en del. Till den sistnämnda gruppen hör barn och ungdomar som tvingas återse sina plågoandar. Barn och föräldrar som haft ont i magen under hela sommaren. Men det finns ju ett fritt skolval så man kan byta skola? Nej, inte i verkligheten. Den stora utbildningsförvaltningen ( skall återkomma till denna senare ) har ett kösystem för dem som vill byta skola. Som inte alltid är så lätt att få kontakt med. Dokumentation från elevhälsan synes inte utgöra någon fördel för den som vill byta skola. Och det är den enskilda skolan som kan tacka nej eller ja till en elev. 

På den gamla goda tiden, innan det s k fria skolvalet, löste man det så att styrelsen/förvaltningen bad berörd rektor att göra ett eller två överintag per klass om så behövdes. Också med vetskapen att någon eller några elever flyttade under läsåret. 

Det är heller inte lätt för den enskilde föräldern att göra sig hörd. Speciellt inte om man inte är välutbildad kravställare som behärskar svenska språket och dess nyanser....Och inte heller för en van beslutsfattare offentligt anställda personer alltid lätta att få tag på. Ringde två friskolerektorer bara för att testa. De svarade omgående. Och lätt att hitta numret på respektive hemsidor.

Växjö är ju den kommun som har flest badplatser i hela landet. Men föredrar några. Pärlor utan horder av människor. Och det är mycket av den varan nu. Och småutflykter. Och hotellen på populära ställen tycks ha uppsving. Har två favoritstäder i Sverige. Förutom Stockholm. Karlshamn och Helsingborg. Fick ett infall o körde till Karlshamn - via vackra Karlskrona och staden som vår Herre verkar glömt - Ronneby. Trodde det var lätt at få B&B. Fullt. Men när vi stod vid incheckningen på hotell Carlshamn blev det ett rum ledigt. 

Underbara stad. Bara vandringen läcks klippor och strandremsor från hamnen och ut till Vägga o den härliga fiskkrogen/rökeriet. Kulturkvarter och muséer vid ån. Små parker. Fler affärer än i Växjö. Utsikten ända ut till Hanö. Redigt rådhus. Större torg än i Växjö. Fina hus. Båtturer. 

På båten till Tjärö. 

Tjärö. Vacker ö med restaurang o övernattning av olika slag. 

Kristina och Karl-Oskar. Man kan bara sitta där timme efter timme. Se ut över  havet och fantisera. 

Lilla Maja. Minnesmärke över Alice Tegnér som finns i vackra Rosengården. 

Hemma igen på vår uteplats i stan. 

Och så har hustruns barnbarn anlänt, 5 och 7. De första de gjorde var att göra hemmaspa för farmor med diverse behandlingar. 

Idag ser ut att bli ännu en fin dag. Fisk och blåbär på torget. Bad. Kort möte med Wexnet. Lunchpromenad med m-grupen. Och på sen em gruppmöte m i regionen. Nu börjar det dra igång. Vad jag är glad över att inte vara kommunalråd! 

PS Pratade med lite krögare i veckan. Juli en bra månad. Däremot mörkt vad beträffar konferensbokningar. DSBo Frank
Växjö 20200812