onsdag 8 juli 2020

Sommardagbok

1 Juli. Har aldrig hört sånt oseriöst dravel.  Börjar alltid dagen med P1. Och alltid Nordegren och Eptsein. Hjärnforskaren Martin Ingvar förklarade att dödligheten i Corona i Sverige har att göra med att vi har regionalt och kommunalt självstyre. ( Det har de andra nordiska lädnerna också och betydligt färre antal döda. ) Media klarar aldrig att ställa kritiska frågor till " vita rockar". Om en disktiksläkare i Tingsryd skulle hävda att jorden var platt skulle det vara dagens sanning.

Åkte till Karlskrona för ett ärende. Rätt OK blekingelunchbuffé på Marinmuseum. Satte blommor på två gravar och åkte via Ronneby tillbaka. Grillade hemma.

2 juli. Sedvanlig morgonpromenad. Alltid lika intressant att höra alla kommentarer att jag måste hinna fatt lilla frun. Vi startar samtidigt, men så drar hustrun ifrån. Mina två standardkommentarer är, det är jag som håller på att varva. Eller det är ett hte att ha en fru som är 35. Lyssnar på rätt person i Radio Kronoberg eller på Golden Hit.

Till minnesstunden för Magnus Jisborg på Kronobergs slottsruin. Karin, Cissi, Olof och hustrun Barbro hade ordnat det så fint. Känslosamma tal av barn och barnbarn. Om jag skulle namnge två gentlemän i vårt land skulle det bara Sven Bertil Taube och Magnus Jisborg. Om ett engelskt TV-bolag som sysslade med casting och ledade efter en högt respekterad jurist i Tweed bakom ett skrivbord med grönt läderskinn. Magnus Jisborg. Anekdotisk, bildad, kultiverad, natur och friluftsmänniska med hög arbetsmoral, stort hjärta, vänlig...bra utseende. En person man önskar att man var.

Läser nu om ännu en gång antingen en Simenon eller en Christie per dag. Står emot att ta in alla nyheter om det ytterligare eländet för de flesta människor på jorden som ökar än mer p g a Corona. Det är befogat att tvivla på om Gud finns eller vilken skepnad hon eller han finns. Ordet hen tar jag inte i min mun.

Undrar hur uppgörelsen om flyktingmottagande kommer att se ut. Hur länge skall ett parti med 3,5% väljarstöd tvinga s att föra en politik som inte har stöd vare sig hos folket eller i riksdagen? Vore bra om s, m och sd hamnade på samma linje. Och de representerar ju 70% av väljarna. Är det inte det som är demokrati? Att flertalet styr? Varför skall vi annars ha allmänna och lika val?

Hustrun bakar kringlor på gamma grädde. Och gömmer sedan burkarna. I morgon ny Ölandsresa på obestämd tid

3 juli. Drar till Öland för vilken gång i ordningen i år har jag glömt. Cabbar ner efter bron. Långpromenad i Beijershamns och Vicklebys naturreservat. God middag hos min syster. Det blåser som f n. Och har gjort varthän vi varit sedan mitten av mars....

4 juli. Latar dagar. Nya promenader längs havet. Blåst. Läser en fantastisk bok som nästan gör en tårögd. Björn Ranelids Tyst i klassen. Jo, han är en av mina favoriter. Språket, spänning, social realism utan partipolitiska undertoner. Svarsmiddag. Min sommarspaning i SmP.

5 juli. Promenader, läsning och fin samvaro med min mexikanska sol. Blåst. Blir rätt aggressiv av blåst. Gick från Mörbylånga via småvägar längs havet till Haga Park. Åter middag med kortspel hos kära syster och Tommy. När hästarna skall ha "nattamat" är det dags att gå hem.

6 juli. Jäkla blåst. Läser i kapp SvD som inte delas ut prå söndagar här. Migrationspolitiska överläggningar. Bra att m lämnat dessa. Svenska folket kan inte låta sig styras av partier som har 10% väljarstöd. Problemet är att s aldrig kan bestämma sig. Det kunde Göran Persson. Skulle tro att 90% av svenska folket delar m:s uppfattning om att vi skall ta genomsnittet för vad våra grannländer tar emot. Upprättelse för Tobias Billström som hudflängdes av den Reinfeldt nät han ville tala volymer. Idag gör de flesta partier det. Och jag var den ende ledande moderat som backade upp Billström närt han blev offentligt förödmjukad av Reinfeldt. Mannen som såg polis och försvar som särintressen. och inte som samhällets ursprungsidé.
Tur till södra Öland med goda vänner. Jäkla blåst. Nästan heldagstur. Det blåser som bara den. Global uppvärmning skapar extremväder som dock är minde extremt i vårt land. Middag själva i kväll. Massa tapas och bär...

7 juli. Blåsten kvarstår. Morgonpromenad med syster och Dixon. Den sist sistnämnda en väldig och vänlig riesenschnauzer. Till Färjestaden för att handla. Läsa och läsa i solen och blåsten. Lättlunch med mexikanska solen. Damen molnar något vid dåligt väder. Mexikans åkomma. Lång promenad till Karlevistenen genom skog, vid hav och genom öppna fält. Majs, vete och potatis. Nu förbereda middag för syster med entourage.

Migrationsförhandlingarna strandat. Löfvén i koppel på Lövin. Många teckningar på nätet. Men där rök sossarnas chans att vinna nästa val. Nåt bra i alla fall.

Firar Ringo Starrs 80-årsdag.https://youtu.be/7YjPfyflyvQ


8 juli. Hem idag. 


Från syster Elisabeths trädgård.

Konstgjorda raukar på underbara vägen mellan Djupvik och Sandvik. Blå jungfrun i horisonten.


Nedlagda kalkbrottet i Grönhögen. Ni badplats. 

Utarbetad svala vid Långe Jan som matar årets andra kull.


Bo Frank
Öland 20200608