fredag 10 januari 2020

En hederlig begravning

Så börjar livet återgå till det mer "normala" efter helgerna. Lite möten, men mycket läsning och film denna mörka del av året. Konsthallen i Växjö hade i veckan en föreläsning med titeln En hederlig begravning. Det handlade dock ej om konsthallen, utan det var en föreläsning av Liv Nilsson Stutz från LNU om ritualer i livet från olika kulturer. Mer än knökafullt på konsthallen och en lysande föreläsning. Universitetets kompetens är underutnyttjad. Det borde i en stad som Växjö kunna vara ett antal publika föreläsningar varje dag.

Chefen för konsthallen Filippa de Vos höll ett bra Rotaryföredrag om konsthallens och dess verksamhet. Och framtid. Synd bara att man körde i diket med Utvandrarnas Hus och den s k Orgelsalen. En del av det nya skeppet på muséet kan bli bra. Kanske fler besökare!? Tror jag? Men inte de spontanbesök som man får idag. Att bygga nya konsthallar vid Ringsberg som ersättning är inte realistiskt. En nytt scenkonsthus är mera akut. Eller både och i samma hus när kassan tillåter. Tänka får jag, utan att lägga mig i det aktuella.

Besynnerligt att hur det är på akuten blivit en nyhet. Det har vi ju känt till länge. Bra att m tar tag i frågan. Har 0ckså under lång tid blivit kallad rasist när jag tillrättavisar folk på stan och eljest.

Bra debattartikel från m i SvD idag om att vi måste minska flyktingmottagandet.

Blir glad varje gång man ser utrikesminister Linde på TV. Vilken skillnad mot företrädaren som likt oraklet i Delfi talade i tungor och var allmänt obegriplig. Linde är klar och redig. Skulle bara prata småländska.

Såg några foton på mamma och hennes lärarkollegor från 60-talet. På den tiden såg lärarna ut som lärare. Dräkter för damerna, slips eller fluga på herrarna. Det sitter inte i kläderna, men vem skulle lita på ett nyhetsankare i TV som satt i hemstickad tröja?

Mamma älskade sitt jobb som lärare på särskolan och ryckte in ibland till hon fyllde 70, tror jag. Och berättade mycket. Som ung lärare i Åryd ( Blekinge). De skulle göra en klassresa till Karlshamn och en pappa kom och sa att sonen inte kunde följa med - han hade inga skor. Mamma fixade detta. Nu gnälls de på allt. Dra in skolmaten en vecka om året och låt föräldrarna skicka med frukt och mackor. Bortskämdheten känner inga gränser och politiker är värre ( vissa ) på att bjuda över med dalt och ansvar på det offentliga. Snart har varenda unge specialkost av något slag. Men påfallande ofta klarar många barn att gå på McDonalds......

Två nya bra filmer. Rekommenderas. Parasit. Otrolig historia. Ingen kan ana hur detta slutar. Samma sak med A Good Liar. Nästan lika bra som Blåsningen. Palladium är en tillgång för kommunen. Synd bara att man inte kan dricka ett glas vin där.

Hann denna vecka med årets omläsning av Markurells. Skrattade högljutt ganska ofta. Och Jesu krubba fanns i Växjö, om ni förstår vad jag menar, så sent som in på 70-talet.....Skall nu ta itu med årets omläsning av Don Camillo. Skrattar högt också när jag läser den. Inget är så befriande som när Gud någon enstaka gång tillåter prästen klå upp den kommunistiske borgmästaren i den lilla byn.

På Cultix o köpte de två återstående Hjalmar Bergman som jag troligen inte läst. Besynnerligt men alls inte märkligt, som Markurell brukade säga.

För övrigt längtar jag påfallande ofta till havet. Tänk att dagligen få se hav när vaknar och lägger sig.
Strindberghav, snöglopp, soluppgång då havet ligger som en spegel, solnedgång där himlen färgas röd. Eller hård blåst och regn som piskar på rutan.

Får nu ta tag i detta med promenaderna också framöver.

Länet har fått en ny landshövding.  Nummer 45 i ordningen beroende på hur man räknar. Har i mitt politiska liv haft att göra med de nio senaste. Inga kulturkrockar för någon.  Man vet inte på förhand om det blir en bra eller dålig landshövding. Ingrid Burman var rejäl och tillgänglig. Allt gott om henne. Alla jag haft att göra med har varit bra, utom en. Som betraktade jobbet som en bisyssla. Så, välkommen Maria Arnholm.

Blir tvärarg när jag läser hur kriminella ger sig på människor med funktionshinder och åldringar.

Diverse trevligheter i helgen. Och ganska full nästa vecka. Beatlesförelösning i Hovmantorp bl a. Håller på att stänga ner detta lite. Är så trött på att höra mig själv. Men när man väl står där kommer inspirationen....

Annars imponerad över det tempo som Anna&CO har för m i Växjö. Studiebesök i parti och minut och mycket utåtriktade aktiviteter. Längtar efter valrörelse. Så skadad har jag blivit. Kommer att tänka på ett antal artiklar i SvD om amatörpsykologer i Zimbabwe, Friendships Bench. Tror fullt och fast på det som redovisas i detta artiklar.

Jag kan inte säga att det är vetenskapligt. Men på marginalen minskar nog den psykiska ohälsan i Sverige vart fjärde år fyra veckor innan valet. Gott om folk som bara kan lyssna till livsöden. Det vet vi alla som gjort valrörelser. Speciellt påtagligt de sista decennierna.

Så, trevlig helg alla goda människor! Ni bär upp vår stad och vår kommun. Vare sig ni sliter i en kyrka, i en idrotts- eller kulturförening. Eller finns till för andra. Och som väl är så är inte godhet patentskyddat.


Bild från Torekov. Älskar hav. En sjö är inte samma sak. Havet tar aldrig slut.

Bo Frank
Växjö 20200110