söndag 23 juni 2019

Det blir allr mer extremt - Systembolaget i Lessebo

Klimatet, konst, musik och litteratur och politik. Det vanliga trängs ut av det ovanliga. Och vi är många som har svårt att känna igen oss. Vad händer på jorden egentligen?

Midsommar som vanligt. Publikrekord på Evedel. Stillastående bilkö från Evedal till Norremarksrondellen. Kör alltid andra hållet, om Kronoberg för att vara säker på att komma fram. Steg upp från sängen. Förmodligen ganska vimsigt tal från min sida.

Till goda vänner för firande. Länets vackraste hus/läge med en glittrande sjö som fond. Mitt firande gick på kryckor. Inte ens små nubbar hjälpte riktigt. Sist i krocket. Dock hyfsat som alltid i kubb.

Hem dagen efter. Gjorde i stort sett ingenting än att städa uteplatsen och återhämta mig. Läste i kapp SvD från midsommarafton.

Har läst ett tillskickat inlägg från DN. Har inte öppnat den tidningen på fem år. I Simrishamns kommun finns bara två sjukskrivna. Läkarna säger att man följer lagen. Man sjukskriver sjuka, inte den som har det tråkigt på jobbet eller har trassel i familjen.

Har nu tröskat mig igenom dagens SvD. Och är man kvinna skall man akta sig för att handla på systemet i Lesssebo. Jag citetar från ledarsidan en berättelse av en kulturjournalist.

" Första gången klädde jag mig som jag brukar om sommaren, dvs i korta shorts och en halvurringad top. Det gjorde jag inte om. Jag löpte gatlopp mellan unga män som inte hade något bättre för sig än att sitta på torget och trakassera sådana som jag. Och ja, jag vet att det är en total jävla tristess att vänta på uppehållstillstånd. ; ja, jag vet att detta inte tar fram det bästa hos människan. Hey sexy, skriker en kille i mitt öra. I will fuck you, väste en annan som tryckte sig mot mig. You by wine- you are haaram, berättade en tredje för mig när jag kom ut från systembolaget. Jag väntade på bussen tillbaka under en väldigt hotfull stämning - klockan ett på dagen. Nästa gång hade jag långkjol på mig och heltäckande tröja. Då slapp jag de värsta trakasserierna, men åter skrek unga män åt mig att jag inte fick köpa vin och spottade på mig när jag gjorde det. Det är inte ett Sverige jag känner igen. Det är däremot ett Sverige som gör mig förstående, om än förtvivlad, inför proteströster på SD".

I veckan som gick röstade alla partier i riksdagen för utökad anhöriginvandring. Bara m och sd röstade emot.  Ett rättsväsende ut balans och polisbrist i kombination med EU:s högsta invandring är en katastrof. Sveriges flyktingmottagande borde ligga på genomsnittet av våra nordiska grannländer - i praktiken en gigantisk minskning. Det mångkulturella projektet som vi känner det har nått vägs ände.

Återhämtning idag också. Mamma på middag. Har fullt upp i morgon. Professor från George Washington University kommer och skall intervjua mig om trå och hållbarhet, sydafrikansk delegation som vill veta mera om miljövänlig energi och arbetsgrupp för möbelriksdag. Tisdag till torsdag i Bryssel. Fredag till Albanien för 10 dagar eller så....

Sommarhälsning från dotter och barnbarn i Portugal.


Träffar nästan alltid Swalanders på Evedal.


Hustru, hustruns barnbarn och jag själv. Jättestort kompisgäng från Lund med familjer som lagt beslag på hela vandrarhemmet,,,,


Trevlig sommar önskar jag till alla er som då och då är inne på denna sida.


Bo Frank
Växjö 20190623