fredag 31 maj 2019

C och s, Brå, bärplockare, veteraner, bryggeri i Växjö, Vandalorum..

Jaha.

Det var ju alldeles uppenbart att c skulle landa i att rädda Strandhäll. För att inte förlora röster dröjde man att ge besked tills efter EU-valet. 25 öre mer för mjölken var det i gamla tider. Å andra sidan gillar jag c:s argument eftersom jag anser att vi borde ha ministerstyre i Sverige precis som vi har det i många fungerande kommuner. En minister skall kunna sparka en generaldirektör hur som helst, precis som en kommunstyrelseordförande kan sparka en kommunchef utan att ange exakta orsaker. Å andra sidan var Begler en bra GD som minskade kostnaderna för skattebetalarna och som följde fattade beslut. Fel att sparka henne, men rätt för en regering att regera.


Så har brottsförebyggande rådet kommit fram till att det ökade antalet våldtäkter inte har med invandring att göra. Vem hade trott nåt annat? Ser att seriösa personer har synpunkter på Brå:s undersökning. Träffade en polis på Konsum i em. Det hedersrelaterade ökar hela tiden. Enligt Brå kan förmodligen diverse kriminologer komma fram till att detta inte har med etnicitet och religion att göra.

9000 personer har ansökt om Visum för att plocka bär i Norrland. Samtidigt redovisas för femtielfte gången att Sverige är kass på att få invandrare att komma arbete. Sanningen är att socialbidragen är för höga. Lönearbete är inte aktuellt. Borde man inte dra socialbidragen för arbetsföra som vägrar plocka bär. Flyga hit människor från andra sidan jordklotet. Varför åker man hit? För att tjäna pengar. Det behövs inte i Sverige. Det minskar den disponibla inkomsten för vuxna med stor familj att börja arbeta.

Var i onsdags och invigde veteranmonumentet. Många besvikna för att media uteblev. Samma institutioner som klarar att flagga på Pride klarar inte att flagga på allmän flaggdag. Säger också något om Sverige. Det skall flaggas på Veterandagen.

Att ett litet mikrobryggeri skall etableras på en plats där det funnits ett bryggeri är en bra kulturgärning och ett bra småföretagande. För en del är det som om Kulturskolan skulle drabbas av Ebola! Dessa verksamheter går givetvis att förena för den som har ett uns av sans och måtta.

Så fatta all sanning , så våga all rätt och bilda det sköna med glädje. Samma Tegnér som kallade Pingsten för hänryckningens tid. Var på Vandalorum idag. För femtioelfte gången. Det är som att komma halvvägs till himlen. Småländskt, sparsmakat och enkelt. Med stor skönhet. Och god lunch i solen. Stötte på ett av Växjös mest bildade par. Cederholm/Lostad. Vars sammanlagda kunnande slår t o m ett fd kommunalråd.

Gäster resterande delen av helgen. Och besök på diverse kulturinstitutioner. Ida Eriksson utryckte sig väl idag i SmP. Bara det att när det gäller alla större beslut är alla politiker rundningsmärken. Anna Tenje, Mikael Johansson och Alexander Wendt i Blekinge håller i taktpinnen. Det är " råden" som anger tonen. Jag vet om någon. Under den värsta krisen sedan andra världskriget när det gället kommunal ekonomi var jag initiativtagare till Sveriges Glasmuseum. Då hade m taktpinnen i både region och kommun. Jag har respekt för dagens ekonomiska omständigheter. Och det borde alla inblandade ha. Faktiskt. Men kulturanslagen är felräkningspengar i offentliga budgetar.

Bilder.


Christer Alldén som tillsammans med mig invigde, talade och lade ned krans.


Robert, far till barnbarnet Josephine, 10 månader, fyller år idag. I Portugal....I stum beundran för Åsa Jungnelius. Försöker fota. Foto. Bo Lostad.

Spegelbild av mig tagit av mig i en prisma av Åsa J.


Mer Åsa.

Åsa. Förmodligen nr 1 bland dagens formgivare - innovation, bredd och nyfikenhet.


Underbara Martin Jacobson.


MJ igen. Mamma och solen.

GV. Min favorittidning om tillståndet hos dagens ungdom.

Trevlig helg!

Bo Frank
Växjö 20190531