fredag 15 februari 2019

Asa - en metropol för utveckling - Grattis Åby

Torsdag morgon. Rotaryföredrag av chefen/GD för den till Växjö lokaliserade myndigheten MUCF. Lena Nyberg höll ett bra föredrag. Av 80 medarbetare flyttade bara 2 med...... Och resekostnader och klimatutsläpp kommer väl att öka lavinartat också för denna myndighet som har regelbundna möten i Stockholm. Satt med Jennie Ferm, framgångsrik delägare i Mäklarcentrum Syd.


Var på kommunen. På stan köpte och satte ut Alla Hjärtans rosor och choklad till min vackra mexikanska sol och till mamma....

Körde till Asa. Var där första gången 1971 på en stökig och tidsenlig konferens för elevkårer på gymnasieskolan. Asa Herrgård och platsen stammar från 1300-talet och har spännande anor. Bara att läsa på nätet.

Det optimala konferensstället alla årstider. Inget som stör. Vackra rum utan TV. Dessvärre bra mobiltäckning. Vackert, sjöutsikt, löparstigar, öppet landskap och skog. Mat och dryck av bästa klass.
Småländskt gemyt. Här är allt möjligt. Och i denna miljö kan man tänka fritt, stort och utan att något fördärvar sinnesintrycken. Lokal mat. Lunch. Dovhjort.

Var på övning lunch till lunch med moderata regiongruppen under ledning av Micke. Micke är en glad och kreativ naturbegåvning som leder Region Kronoberg. Här är vi samlade runt Micke.


cklug

Alexandra Ivanov inledde. Ett CV som gör att man häpnar. Men sådana är ungdomar idag. Fd ledarskribent på SmP och SvD, på Timbro, jobbat i Bryssel och som talskrivare åt Ulf K. Alexandra navigerade skickligt mellan liberalism och konservatism. Tanken var att hon skulle ge oss en ideologisk kompass. Det var väl bara detta med det mångkulturella som skilde oss åt.

Vi hade föredragshållare från privat och offentlig vård. Och en jäkla bra stämning. Ida Eriksson är en stämningshöjare. Ordförande i Regionens kulturnämnd.

Grupparbete på kvällen. Allt under stjärnkocken Pontus Sjöholms beskydd.Pontus, inte bara stjärnkock, trevlig, social och kunnig på det mesta. Som alla smålänningar.
Vi hade grupparbete. Att laga maten. En komplicerad förrätt med forellrom och allt. Vildsvinsfilé med speciella tillbehör. Och en bärig dessert med havtorn och 88 andra ingredienser. Jag som har diverse bokstavsförkortningar och ogillar långsamma grupparbeten pratade i stället med Emilia Bengtsdottir. En annan begåvad dam med CV så man baxnar. Jobbar i bland i servisen, kör skogsmaskin/skördare ( enda kvinnan i Småland - Sverige?) och utöver detta,  färdigheter med hundar och inom sport.  Förkroppsligar begreppet kluriga smålänningar.

Fylld av respekt för alla som äger och driver och jobbar på Asa Herrgård. Ett paradis på jorden.

En sorts urban motsvarighet till Emilia. René Jaramillo. Allkonstnär för m i kommun och region. Kommunikation. Rejäl. Med sin bakgrund, vet vad som behöver göras. Öronen mot marken och kreativ.


René och jag delar en god/dålig egenskap. Vi vill vara ensamma när vi är kock i köket. René är dessutom en bra kock.

Det är en ny anda i Region Kronoberg. Man kan rent fysiskt ta på det. Alliansen, Micke och att folk är glada i Regionhuset.

Däremot kommer jag och andra aldrig att bara rakt av att acceptera ett nytt sjukhus utan konsekvensanalyser av att stanna kvar. Allt talar för  med -  e-vård, digitalisering etc - att det kanske bara behövs en tredjedel av dagens yta. Är det optimalt med 25 regionala vårdgivare i ett litet land som Sverige som utgör en tredjedel av befolkningen i Mexiko City?!?

Asa. En god plats på jorden. Trots global uppvärmning.

Gick till en underbar frukost vid 7. Sjön, Asa kyrka. Tunga åkrar som ligger svarta och väntar på att brukas....
Efter frukost.
Så vackert. Du kan ro, paddla eller åka till Kronobergs slottsruin. Asasjön, Tolgsjön och Helgasjön.
Köra på underbara vägar via Tolg, Tjureda till Växjö. Eller via Lammhult och all vacker design som finns där. Men tiden går snabbare i Växjö. På väggen in till matsalen hänger tre väggur. Som visar tiden i Växjö, Lammhult och Asa. Klockan som visar tiden i Växjö visar två minuter före Lammhult och Asa. Men när man är i Asa känns det som att Asa är jordens medelpunkt. Dit kommer man för att bara vara, konferenser i utsökt miljö, bröllop, fest och kanske sorg och stillhet. Det sista tror jag kan bli ett " utvecklingsområde! Plats för s k retreat. Kyrkan tvärsöver sjön. Vore jag chef skulle jag hitta retreatkoncept några helger om året.


Himmelska järpar till lunch.

Hem  till Växjö. När får man komma tillbaka? Det går att hitta anledning. Och lägga saker och ting där.

Jag önskar en trevlig helg.

Responsen för mitt första debattinlägg i SmP på flera år har varit monumental. Fortsätt att läs SmP och dela mina blogginlägg.

Fullspäckad helg. Hade hellre stannat i Asa.

Ecce homo. Försöker.

PS Nästan alla som åtalas för stora ekonomiska brott går fria.  Vi har bara lagar och rättsväsende för att sätta åt småtjuvar och folk från s k lägre socialgrupper.  Sverige är ett skämt i vissa avseenden! DS

Och. Jag vill inte att Sverige skall bli ett muslimsk land.

PS PS Owe Svensson har redan fått kommunens hedersbelöning. Vad skall vi nu hitta på? DS DS


Bo Frank
Växjö 20190215