lördag 9 februari 2019

Amsterdam - Paris - Öland Lauber - Sabuni - Colt

Åkte 13 från Växjö i onsdags och satt på en restaurang inne i Paris vid 19. Det är lyx att ha KLM på Smaland Airport. Det hände lite när vi skulle åka. Lite försening. Snö. Den kvinnliga kaptenen, en ung, blond dam med fast blick, gick ut i kabinen och förklarade varför vi inte kom i väg i tid, men lovade att dra på så fort det gick när vi väl kom iväg.
När vi landat stod samma kapten och tackade vid utgången för att vi fluget med. Hello Mr Beatles, sa hon till mig. Över hela världen är en Beatlespin som jag alltid har en dörröppnare för alla samtal. Och speciellt vid mingel. Vilken bra PR för KLM.


Bytestiden på Schiphol som var 35 minuter blev nu fem minuter - gaten stängdes precis när vi passerat. Men medresenärens bagage, inklusive skidor för tävling i Oslo i helgen, kom inte med.... Det är en annan historia. Och systemet för att anmäla förlorat bagage låg nere på flygplatsen....Frankrike!?


Styrelsemöte och seminarium med Energie Cities. Förmöte på onsdagskvällen.
Som alltid, nordbor i tid och en stackars italienare från Modena. Men han försvarade sin tidiga ankomst med att han var från norra Italien. Italien styrs av en marionett och makten has av ett populistparti med vänsterinslag och ett halvfascistiskt parti.....båda är EU-kritiska.... Min vän socialisten från Modena sa på ganska stort allvar att t o m Berlusconi vore bättre en den nuvarande soppan. Då förstår ni. Middag med helgrillad lammnacke. Fantastiskt.

Europa är i upplösning. Hegel. Pendeln. Tes - Antites.  Sverige är det enda landet i Europa där numera inget parti aktivt driver krav på att lämna EU.

Torsdag. Läste New York Times till frukosten. Hela baksidan en jätteannons för Longines. Shiffrin och VM i Åre. Vad stor Shiffrin är i USA.

Promenad på två minuter till rådhuset i Paris. Fyra liknande byggnader runt ett torg. Det kan man kalla rådhus.Styrelsemöte och seminarium. Jag fick prata en del om Växjös klimat- och miljöbokslut. Diverse borgmästare från Frankrike deltog. Spartansk lunch på en italiensk krog. Efter mötet tog jag en långpromenad. Från rådhuset över bron till Notre Dame. Gick längs Seine till Eiffeltornet, till Triumfbågen och hem på andra sidan floden. Mängder av boklådor med fina saker längs floden. Hittade några reproduktioner av konsertaffischer med Beatles från Paris.

Genom parken Jardin de Tuileries och förbi Louvren och hem. En mil. Inte bästa gåskor, men det gick. Middag på enkelt ställe. Allt klaffade på hemresan. Åkte från Charles de Gaulle vid 9.35 och var i bostaden 13.30. Inte illa. Och slippa vara orolig för om tåget till Kastrup fungerar...Eller från... Satt hela em igår och en del av kvällen med att svara på frågor från en journalist från Kaunas om hur jag sett på utvecklinngen från 1991 och framåt. Var där första gången 1991.

Var har hänt hemma sedan jag åkte. Malin har kommit ut. Det är ju inne nu. Malin har kommit ut som vänsterpartist. Den burleske och trevliga vänstersossen Göran Greider beskriver de s k reformisternas program som en kopia av vänsterpartiets. Tenje och Blågröna kan tacka och ta emot. Växjöborna vill inte ha Vänsterpartiets program.
Lägger mig inte i vem lib skall ha som partiledare. Har dock alltid haft Nyamko Sabuni som favorit. Klar och redig och en realistisk syn på invandring och integration.

Lördag. Hugger SvD i brevlådan strax innan 6 på morgonen. Bra ledarsida. Intervju med en rektor med bakgrund i Afghanistan. Som begriper vad som behöver göras i vårt land. På COOP och köper olika sorters kondenserad mjölk/grädde.   Vanilj, socker och ägg. Hustrun skall göra dessert! En portion av denna desserten har väl det energibehov en skogshuggare behöver under tre dagar.

Ring så spelar vi. Pernilla Månsson Colt lysande. De brukar varva mellan lysande och rena bottennappen.

Uppåt dagen till Öland med förhoppning om härliga promenader vid havet och god mat. Liten bjudning hemma i morgon kväll. Fullspäckad vecka i sikte. Härligt. Och ännu ett Beatlesföredrag. Varför tackar jag ja till detta. Är så trött på att höra mig själv......

Tänk om Öland kunde ligga i Danmark! Då vore det lätt!

Växjö 20190209/10


Bo Frank