tisdag 27 november 2018

Kyrkan och teatern......PS Öppen kanal....

Var på stiftsfullmäktige igår. Intressant församling. Vi beslutade bl a om budget för 2019. Biskopen höll en bra, kort andakt i kapellet på Kronoberg.


Budgeten är underbudgeterad för 2020 och 2021. Besparingar behövs. Ingen vill öka skatten. Lite annorlunda debattordning i detta organ. Tjänstemän tillåts delta i debatten. Tjänstemän, visserligen skickliga, drar budgeten och inte de förtroendevalda. Verkar vara hög kompetens på stiftskansliet. Tror dock att det finns en hel del att göra när det gäller fastighetsförvaltningen. Har svårt att se att kyrkan skall driva jordbruk. Det går inte snabbt i kyrkan. Inom TVÅ år skall man ta fram en klimatpolicy. Jag ville ha en snabb åtgärdsplan i stället. God lunch på folkhögskolan. Lite väl stillsamt sedan Dag Sandahl inte längre är med i denna församling.


Vacker kall dag med rimfrost på gräset. Så många trevliga minnen från många gudstjänster i detta kapell. Barndop, barn som blev konfirmerade där etc. Bo Brander stod som en fyrbåk i mittgången på en tiden....

Debattkväll på Regionteatern om behovet av nytt scenkonsthus i Växjö. Starkt behov. Ingen stark politisk uppslutning. Delvis p g a att ledande politiker satt på sedan länge annonserad medborgardialog i Braås. Skicklig föredragning av Therese Willstedt. Alla pratade om att Hallrup borde släppa fram tomt mellan konserthuset och gamla teatern. Supertrevlig sosse från Luleå som talade om processen bakom deras fina kulturhus. Karl Petersen. F d KSO.

Olika organisationer representerade. Det Karl sa, vill kommunstyrelsens ordförande så blir det nåt, annars inte. Dock ändå lite svag politisk representation från Växjö. En sd, en kd, en c och fyra m. Skulle jag missat någon, ber jag om ursäkt. Tror dock inte det. Den vänlige Ragnar Lindberg, s från Lessebo var där och tyckte att Växjö skulle ta sitt ansvar.

Som sagt. Therese bra som alltid. Och måste självfallet driva detta. Motsatsen vore väl tjänstefel.


Gick hem. Såg det nya huset på Solberget. Tur att inte fåtalet förändringsmotståndare får bestämma. Tänk er en svart ruin i stället.


Utan detta hus hade det varit ett svart hål...........Hem till en snuvig hustru.


Läser att ca 20% av befolkningen inte är välkomna att julhandla i Kosta.


Sitter nu på Regionfullmäktige i Växjö. Ordförande är formell, men gör ett bra jobb.

Återkommer med rapport från denna dag i morgon vid ungefär samma tid. Om det inte händer nåt speciellt.

PS Har fått ta del av begärda handlingar från Öppen kanal. Fundersam på om jag skall fortsätta rota i detta eller ej. Många frågetecken och utropstecken. Det finns brister,  för att uttrycka sig diplomatiskt. DS

Bo Frank
Växjö 20181127