måndag 9 juli 2018

Årets finaste dag - hitintills?

Var igår på gudstjänst i Ulriksbergskyrkan. Länets största, gladaste och mest aktiva kyrka. Man möts av vänliga människor i alla åldrar och nationaliteter som tjänstgör som kyrkvärdar. Ana Zapata ledde gudstjänsten. En av de personer jag beundrar mest i Växjö. Familjen är en mönsterfamilj och kom från Peru på 90-talet. Skulle alla som kom till vårt land vara som familjen Zapata skulle samhället vara problemfritt. De är riktiga smålänningar. Strävsamma, gott hjärta och smarta. Ana på bild.
Huvudanledningen till att jag gick till kyrkan igår var att Ana berättade för mig att föreståndaren/pastorn skulle sluta efter 17 år och flytta till Borås. Stig Bomberhult. Reslig som få, men tar plats i rummet genom ödmjukhet, att predika Ordet och genom att vara arbetsam. Har haft stor kärlek till denna kyrka under hela livet. Barnen gick på kyrkans dagis. Inget barn kan få en bättre start i livet. ( Däremot anser jag att alla religiösa skolor skulle förbjudas av lätt insedda skäl, ni fattar! )

Stig refererade till sin första predikan i kyrkan från december 2000. Om att bygga en församling.Gripande vuxendop. En person från Mellan Östern döptes.
Fria kyrkor existerar inte i media. Även om de är stora. Det var tre gånger så många på denna gudstjänst som när domprosten höll sin avskedspredikan. Inte någonstans känner man sådan gemenskap, glädje och omtanke. Och man slipper en politiserad kyrka. Kyrkans biståndsarbete är gränslöst och omfattande. Det försvinner inte på vägen. Man följer själv varenda krona.

Jag har under decennier funderat på att bli aktiv i denna kyrka. Men det har inte blivit av. Av lite olika skäl. Men får ta ställning till detta innan årets slut.

Raka motsatsen är att besöka en katolsk mässa. Där är människor reducerade till syndfulla varelser som förminskas. Vet att jag retar en del genom att skriva detta. Men så upplever jag det hela.

F ö en underlig sommar. En sorts brytningstid med många oskrivna blad. Är så glad över att slippa delta i det politiska tjafset i " vem tar vem". Det är sant. Samma glädje som att gå på gudstjänst i Ulriksbergskyrkan fast på ett ytligare sätt,  känner jag att kampanja för m lokalt i Växjö. "Pastorn" heter Anna och vi har en enorm sammanhållning, glädje och gemenskap. Anna säger alltid, den som har roligast vinner. Och är det därför Ulriksbergskyrkan är så framgångsrik.

Hustruns son, sonhustru och barnbarn på besök. Barnen pratar flytande svenska, spanska, albanska och förstår lite engelska. Philip,  Lunds enda hopp som kommunalråd,  lib. Jag skulle rösta lib i kommunalvalet i Lund. Speciellt som m är så röda!

Det ville sig inte fullt ut för vårt land. Är som ett av hustruns barnbarn som alltid vill vara med på det lag som vinner i kubb. Det lag som vinner är förmodligen förtjänt av det hela. Skönt att bli av med Ronaldo, ryssar och italienare som inte ens kom till start. Blir det Frankrike och England i final? Hoppas det.
Den 6 juli denna månad, för 61 år sedan träffades Paul McCartney och John Lennon i en församlingssal i kyrkan i Woolton, Liverpool. Den 18 juli för 100 år sedan föddes Ingmar Bergman.

Apropå ingenting. Hörde ett underbart program om Gustav Mahler i P1 häromdagen. Mahlers symfonier är mästerverk. Och musikvetare har olika uppfattningar om vilken symfoni som är bäst. Själv håller jag den femte symfonin som den bästa. Speciellt Adagietto som finns med i filmen Death in Venice.Bo Frank

Blekinge 20180709