lördag 3 februari 2018

Tillbaka - Eliasson och Lundvik

Hemma efter en vecka i Sydafrika. Från 32 till minus 2. Deltagit som ersättare i ett projekt för hållbar utveckling ( Agenda 2030 ) i stället för Anna Tenje. Allt betalat av staten för att främja samarbete för minskad klimatpåverkan och minskad fattigdom. Skulle kunna skriva två hundra sidor om detta besök. Men ID kommer att redovisa detta. Åkte med två tjänstepersoner från kommunen och projektledaren för ID. Syftet var att ta fram underlag för ett statligt finansierat projekt om just hållbar utveckling.

Varje resa till Sydafrika är en mardrömsresa för mig i ett avseende. Flygresan. Kan inte sova en blund. Restless legs. Det kryper i benen och i hela kroppen...

Framme efter 24 timmar från Växjö. Minibuss från Johannesburg till Potchefstroom och JB Marks City Council. Helt färdig. Framme 09.30 söndag morgon. Nästan samma tid som hos oss, skiljer en timme före. De hade matsäck för oss i bussen. Incheckning på hotell där jag bott tre ggr tidigare. Sen lunch. Genomgång av program och veckan. ( Mat, mat och mat )
Middag på Beef Boys. Restaurang som serverar  stora grillade köttstycken. Folk vräker i sig stora köttstycken i detta land. De som har råd. En sömntablett. Sov hel natt, utslagen.
Måndag. Möte i kommunhuset hela dagen och olika genomgångar. Olika presentationer. Middag på Outdrift Restaurant. Finns på nätet. Sov gott men väcktes av fåglar som höll kackafoni. Hellre det än bullrande AC. Möter bara vänliga människor. Ser dock groteska skillnader mellan människor. Efter 25 år med ANC ökar de s k illegala bosättningarna mer än det nya statliga bostäderna för fattiga. När vår värdkommun höll på att förlora makten från ANC gjorde man en kommunsammanslagning för att ge ANC fler röster. Den nya kommunen tog namnet JB Marks efter en kommunist/marxist som dog i Ryssland på 60-talet. Som om Växjö skulle byta namn till Lars Ohly City. Det är procentuellt fler fattiga vita än svarta. Svenska media ger inte den bilden. Den nye ledaren för ANC äger 20% av börsen. Också detta undanhålls för svenska medborgare. Det största oppositionspartiet DA, Democratic Alliance är ursprungligen ett " vitt " parti som idag har en svart ledare. Och som ökar p g a korruptionen i ANC. Mycket intressant politisk situation.
Hela tisdagen ägnades åt studiebesök på elverk och tekniska inrättningar. Det soliga Sydafrika använder kol - inte solceller. Och Trump är samma andas barn och har infört 30% skatt på solenergi för att skydda kolet. S k Shitholecountries( Trumps nedsättande omdöme om länder i Afrika)  och USA har samma energipolitik!! Statlig styrning är dålig i Sydafrika. De har planer för allt, men inte mycket händer. Begränsat kommunalt självstyre. Men höga politikerlöner - högre än i Sverige med vår köpkraft mätt. Polisen är indelad i två kommunala nivåer, en provinsiell och två statliga. Fattar inget. Dock imponerad över hur  man uttrycker sig om etisk moral mot medborgare inom all offentlig förvaltning. Potsch. 300 000 invånare. Staten levererar råel till 9 kommunala ställverk. De flesta kopplar upp sig illegalt på ledningarna!
Onsdag. Resa till Ventersdorf, 44 km, den nyinkorporerade staden. Om stadsplanering och nya bosättningar. Dolomit/eventuella slukhål värsta problemet för nya boenden. Och dålig vattenrening.
Får ibland frågan var jag skulle önska mig mest på jorden. Förutom fred på jorden. Har ibland sagt att alla medborgare borde få en egen sommarstuga med sjötomt/havstomt. Skulle ta mindre än 1% av strandarialen i anspråk. Nej, att alla kunde få en vecka i Afrika för att se vilket lyxliv 98,5% av alla svenskar lever!!! Extrem fattigdom, hög arbetslöshet. Skall man belägga en gata i ett " ghetto" sätter man gatsten i stället för asfalt eftersom det första ger mer jobb!!! Gigantisk arbetslöshet.
Vackra barn går till skolan i rena skoluniformer med högburet huvud från dessa skjul bland sopor och lera. Hur är detta möjligt. Det finns hopp!?

Vi bjöds på ännu en överdådig middag med stora köttstycken. Denna gång doggybags som lämnades till folk på gatan. Skall inte moralisera över politikerkollegor, men vi har olika infallsvinklar. Hela torsdagen till vattenverk och reningsverk. Kranvattnet faktiskt drickbart. Och ganska fungerande avloppsverk. Slam som gödning. Tungmetaller? Ingen visste. Imponeras som alltid över folks vilja.

Möte med politiska partier som bara vill prata om historia. Vänlig med rå stämning mellan majoritet och opposition.

Nere i grottsystem som går flera mil under jorden!

På kvällen hembjuden på middag till ledaren för det gamla " vita " partiet och f d borgmästare för 25 år sedan. Denna man 72, spelade och sjöng för oss. Han ingjuter fortfarande respekt hos ANC i kraft av en vänlig personlighet. Alla vi träffade, alla, från alla partier, kommunala tjänstemän och liknande berättade frimodigt om glädjeämnen och bekymmer. På bild också en kanske kommande borgmästare, Anette f d universitetsrektor för att ett av det ledande universitetet i landet, i just Potchefstroom.

Nya studiebesök. Middag i staden Parys. Vid en flod. Magisk kväll med en supermåne som kommer vart hundrade år.

Fredag. Projektgenomgång. Två eller tre delegationer från Sydafrika till Växjö i år. Vi vill jobba med hållbarhet - klimat - miljö - energi och näringslivsutveckling.

Åkte från Potch vid 13, hemma efter 25 timmar. Som ett vrak men rik på erfarenheter, entusiasm och energi.

Ledare för resan var Annika från ID, Julia, hållarhetschef i Växjö och Pernilla som är ansvarig  för Agenda 2030. Och jag fick förmånen att representera politiken.


Bilder kommer sen. Det krånglar.

Har inga bilder från alla fallfärdiga plåtskjul där människor bor, eller sophögar i parti och minut. Klarar inte av att förmedla detta då det känns lite grann som " social turism ".


Vår projektgrupp. T v stadsplanerarare Elisabeth Matjiani och fullmäktiges ordf. min kollega och vän.

Statyn över JB Marks som vaktas dygnet runt.

Vanlig bild vid skolslut. Barn som vaktar övergångsställen.

Vår projektledare Annika utanför kommunens stamställe. Alla som har råd vräker i sig goda köttstycken.

Två aktiva politiker. F d universitetsrektorn och f d borgmästaren.

Chefen för trafikpolis och gatukontor. Från Varberg!!!

Gatubild utanför kommunhuset. Bussar finns ej. Kanske 200 minitaxis som kör fasta rutter. Linjebussar kan ej införas eftersom så många taxiförare skulle förlora jobbet. Staten sitter fast i att upprätthålla gamla strukturer.

Samarbete mellan kommun och företag existerar inte. Officiellt för att förhindra korruption. Fast korruption på statlig nivå är stor. Paradoxer, paradoxer och paradoxer.
Hann med en timmes shopping. Två Beatlesvinyl - nya, och två flaskor rött. Dyra, som ej finns hemma.

En lantarbetare tjänar 40 kronor om dagen. En Big Mac kostar 25 kronor. En fullmäktigeledamot 14 000 kr i månaden. Behöver jag säga mer!? Ett kilo potatis 3 kronor. Ett kilo morötter 10 kronor.
Att klippa sig 5 kronor. Bussar finns ej, men minitaxis, fyra kronor för 8 km. Kan inte fatta stoltheten och vänligheten hos nästan alla man möter.
Bensinen som hemma. Varor dyrt - arbetskraft billigt. Så full av intryck. Går inte att berätta om livet i Sverige för den som inte varit här. Man blir inte trodd. Om våra förmåner och brist på skyldigheter.


PS. Kom i snöyra i sommarkläder till stationen i Växjö. Min mexikanska sol mötte mig med blommor och ett varmt välkommen hem. Kan man ha det bättre? DS

PS PS Så försvann Eliasson. Var väl den som spådde detta först. Obegripligt hur man kan dumpa honom på en sådan viktig myndighet som MSB. Nästa dumpning blir väl som ÖB om s vinner valet. Det finns nästan 500 myndigheter i Sverige. Nämnden för hemslöjdsfrågor,  kunde passat.
John Lundvik. Behållningen i ett all mer obcent Mello. Lundvik utstrålar sådan energi, glädje och värme så han skulle vinna med vilken låt som helst. Världen är liten, var med hans föräldrar i Palestina för ett antal år sedan.  DS DS

Inte många ute och gick på morgonen idag. Växjö är alltid grönt.


Hör om oroligheter på Maldiverna. Sveriges Radios korrespondent från Thailand rapporterar, inget fel att  ha reporter där, men det är 3357 km mellan dessa ställen. Lokalisering i Asa med tillgång till nätet ger inte sämre möjligheter till rapportering.


Bo Frank
Växjö 20180203/04