fredag 17 november 2017

Måste en politiker vara bildad? Bild från festen!

Kommer till saken.


Först lite beröm. Efter mitt månadsmöte på Sveriges kommuner och landsting. Så duktiga tjänstemän på SKL. Har varit imponerad i decennier. Min favoritpolitiker i min beredning är Märta Stenevi, stadsbyggnadskommunalråd,  mp, från Malmö. Tänker utanför den s k boxen. Begåvad och kreativ.Intressanta föredragningar. Däremot inte imponerad över att regeringen tillsatt en utredning för enklare byggregler med en vänsterpartist som ordförande och åtta statliga experter. Det blir värre än vad det är idag när de är klara. Imponerad över SJ. Till skillnad från kommunen, håller SKL  alla med 1 klass arbetsresor. ( Kan flyga tre ggr dyrare än 1 klass på kommunen i enlighet med regelverket!!!?? ) Men tar tåget. Fösta klass vagnen fanns inte, utan en vanlig vagn. Skit samma. De sa dock att man kunde reklamera. Gjorde detta på mobilen. Fick omgående svar att jag skulle få respons inom fem arbetsdagar. MEN. MEN. Efter fem minuter fick jag svar. Mitt klagomål accepterades och jag erbjöds kompensation. Otroligt. De är snabbare än vad jag är och t o m snabbare än Monica Sandberg. Också en eloge till nästan alla kommunala tjänstepersoner som gör ett bra jobb.


På tåget läser man. Eftersom jag sällan läst kommunala handlingar eller böcker om politik i hela mitt liv  så har det blivit kanske 100 meter skönlitterärt. Läste dock i Dagens Samhälle ( Nationell tidskrift ) om Växjöföretaget Alutrade. Framgångssaga. De hade också, till skillnad från Jante/SmP en notis och att jag blivit omvald som vice ordförande i Energie Cities med 6000 kommuner som undertecknar det s k borgmästaravtalet. Apropå SmP är jag inte helt bekväm med det stora antalet politiker (m) som s k stiftare i koncernen. Tycker man skall hålla sig ifrån det även om det är ett utanpåverk med noll inflytande över produktionen, men kanske en god middag nån gång om året! Politiken skall inte ens finnas i närheten. Anser jag. Fick själv frågan för länge sedan, men avböjde.¨

Ny kanonledare av PM Nilsson i DI. Om svensk export - att avreglera barnomsorgen i EU. För ökad sysselsättning. Löfvén borde ta upp detta med Macron, föreslår PM.


EU-toppmötet. Björklund räddade ansiktet på Löfvén genom att stödja den s k sociala pelaren som medger EU att lägga sig i mer. Men kanske då i enlighet med vad PM Nilsson föreslår!?
Sverige låter två ungdomar följa det inre arbetet på toppmötet i Göteborg. Politiskt korrekt. En manlig psykolog 25 och en snickare, tjej, 23. ( Borde kanske varit Queer!!?? ) De intervjuades som initierade bedömare. Vilka referensramar har de för att bedöma? Jo, de noterade att folk var välklädda. I och för sig en korrekt bedömning med tanke på hur det ser ut i vårt land, men det var snarare något kritiskt. Ingen i media har ställd frågan om hur dessa ungdomar valts ut? SSU? Unga örnar? Deltid på COOP eller Folksam? Riksbyggen eller HSB? ABF? Facket?  Och igår påstod Aktuellts  nye reporter att Mugabe var en legitimt vald ledare. Inte en diktator som tagit makten med riggade val. Har Ryssifieringen redan börjat?


Tack! Många har skickat klipp till mig om en läkare från Ronneby som spelat in ALLA Beatleslåtar utom en i egen studio. Skall bjuda honom på någon dag!  Möte på kommunen om teatern. Allt är inte bra. På nya stiftsfullmäktige. Åhörde det sista gamla mötet. Media aldrig med. De struntar i Sveriges största medlemsorganisation fullständigt. Sd ville dra in alla anslag till fortbildning om HBQT. Och den ytterst begåvade pratkvarnen Dag Sandahl vill inte ha med Q. För det är ju något man själv styr över, ansåg han.


Partiväsendet i kyrkan är mer brutalt är i den " vanliga" politiken. Påsk, s och c tar nästan allt. Media skriver heller aldrig om detta. Det är väl inte säljande.


Så till bildningen. Det är allmänt känt att svenska politiker är obildade. Men det gör dem generellt sett inte till sämre politiker mer än att man inte väcker internationell respekt vid middagssamtal. Å andra sidan är bildning väsentligt bättre än obildning för att förstå sammanhang och kunna kritiskt granska.  Inte heller svenska förtagsledare kan återger Platons dialoger eller klassisk svensk litteratur. Frågan blev aktuell igen eftersom KD-ledaren inte klarade att tala om vem som skrivit Gösta Berlings saga och Giftas. En masterstudent ( c  ) skrev en av de bästa artilarna jag läst på länge  i SvD om obildningen
inom högern och borgerligheten. Han har rätt. Fast är det fler än Churchill och Varjas Llosa som är bildade. Ett skräckexempel enligt artikelförfattaren ( som jag håller med om ) var att Reinfeldt uppvaktade kronprinsessan med en platt TV när hon fyllde 30! Det säger det mesta om delar av den  ytliga borgerligheten. Enligt artikelförfattaren kan detta jämföras med Macron som ger sig in i debatter om hur man skall tolka Hegel. De värsta kulturmarodörerna har alltid funnits i MUF i Sverige. Att stat och kommun i princip skall dra in bidragen till all kultur.  Det behövs därför en borgerlig kulturpolitik. Nu när de flesta fattat detta om miljön. Nu tar jag tag i kulturen framöver. Där har vänstern trots allt varit mer intresserade, om än med syftet att kulturen skall användas som ett propagandainstrument i socialismens tjänst. Och detta står ju dessvärre fortfarande de många s k kulturarbetare bakom. Högern har aldrig förmått att producera en vettig kulturpolitik därför man aldrig sett kulturen som politik utan som en privatsak.


Många inom kultur- och media vänstern har upprörts över att m vill veta etniciteten bakom våldtäkter. Den nästan alltid lika kloka Tove Lifvendal i SvD ger besked. Genom att skriva att vi i vårt land varit extremt noga med alla ta reda på brottsoffers etnicitet. Och det stämmer ju. Är det romer, muslimer etc. Självfallet måste vi ta reda vad slags folk det är som begår våldtäkter. Självförnekelsen är hemsk. Man vågar sällan ställa frågor. Har inte alla grupper ansvar för hur allmänheten uppfattar saker och ting? Hur man sätter bilden av sig själv. Det gäller kristna, judar, muslimer, romer. Och alla andra. Romer är en grupp som jag kan tycka är extremt diskriminerad. Kanske värst av alla i Europa. Men de får å andra sidan aldrig en fråga om eget ansvar för hur de uppfattas. Ta bara debaclet på sjukhuset i Kalmar!
Nomineringstider. Man skall gå i tid. Gäller både i Sverige och i Zimbabwe.


Vi har så trevligt inom m i Växjö. Inte minst våra tisdagsmorgonmöten. Pernilla,  Catharina, Sofia, Irene, Oliver, Benny, Ulf, Lena, Renné, Anna, Christer och Anderas. Det inre kabinettet. God stämning
inför valet. Vi är faktiskt det partiet som har roligast.


Mötte Anna Tenje idag på morgonen. Anna skulle hälsa välkommen till introduktion för nyanställda. Jag brukade alltid be personalkontoret låsa dörren så jag inte blev avbruten av folk som kom för sent. Anna har en smartare taktik. Hon talar om hur Bo Frank gjorde, men säger också att man som småbarnsmamma vet att nåt kan hända....


I morgon rockar vi loss till Beatles i konserthuset.
PS Påfallande ofta som nya kommunchefer får nytt jobb trots att man nyligen blivit utköpt från en annan kommun. Chansning eller dålig research!? Det skall jag vara osagt. DS


I Blekinge igår med mamma och småfixade och tittade till det hela. Så happening. I konserthuset. Med Solen, Anna Tenje och Pernilla Tornéus. Fick en fin bild från Anna när vi kommit hem. Har hört Cavern Beatles och Mersey Beatles i Växjö många gånger. Just nu leder faktiskt Cavern Beatles. Stora kvalitéer i deras show. Och de gör det på fyra personer.
Bo Frank
Växjö 20171117/18