söndag 26 november 2017

Är Sverige ett avskräckande exempel? Dags att dra in skolmaten!?

Ingen hade väl föreställt sig vilka scener som blottas i världens mest jämställda land.  Fast ljusår ifrån länder i Afrika där varannan flicka våldtagits - ofta av en släkting. Svenska Akademin förefaller vara mer hermetiskt tillslutet än KGB och CIA.


Har varit i Litauen två dagar. Med Lena Wibroe och Monica Sandberg. Marie-Louise Gustavsson, s, kunde inte följa med. Lena och Monica är representativa och språkkunniga. Monica har kommunens krångligaste titel. Ansvarig för ledningsstöd och vänorter. I det första ligger att kompensera för alla mina fel och brister. Kaunas i Litauen är vår vänort sedan 1992. 399 000 invånare. Vi var där för att bl a utröna om vårt bidrag till deras program då de är Europas kulturhuvudstad. Ta del av gemensamma projekt kring energi och miljö.Och att berätta om Växjö. Har följt staden under 25 års tid och i vissa avseenden ligger de före oss. Resan kostade 17 Euro per person. Otroligt. De hade fint värdskap. Säga vad man vill om Ryan Air, men före tidtabell och allt funkade väl. Politiker vi pratade vid sa att få vill söka asyl där. Inte en slöja på hela tiden. I denna stora stad. Alla känner till Sveriges socialbidrag. Och de konstatade att många kriminella litauer emigrerat till Sverige. Låg risk att åka fast och nästan ingen påföljd. Lina Dubaite på bild med våra damer. Lina jobbar bara med vänortsfrågor på deras kontor för Foreign Relations. De har 8 medarbetare! Lina får alltid en del dvd av mig när vi träffas. ( Gillar Gyllene tider och Roxette)


Borgmästaren ett fenomen. Visvaldas Matejosatises. Extremt omtyckt affärsman. Han har nästan 50% av rösterna. Pratar inte mycket utan verkställer. Polis under den ryska tiden. Tippas som blivande president. Besökte förskola och en social institution som vi inte har. Fritidshem för extremt utsatta barn om familjer. 180 barn omhändertas årligen och placeras hos fosterfamiljer. När jag berättade om våra ersättningsnivåer blev jag inte trodd. Gripande och lärorikt. Sverige är det enda land i världen ( SmP i Älmhult) där det blir rubrik i tidningen att skolbarn får äta mat i en korridor en kortare tid. Samtidigt som det enligt media är så att 30% av all skolmat slängs. Dra in skolmaten en vecka på våren och en vecka å hösten!!!

Besökte ett ekonomiskt utvecklingscentrum. Science Island. Begriper inte vad alla pengar kommer ifrån till alla projekt. Det är 10 miljarder i pipeline. Giedre, också på bild, var nyligen i Växjö och hämtade inspiration. Föredragningar om stadsutveckling och kulturhuvudstadsår. Mycket intressant.
Första kvällen basket. De har en ny arena som tar 20 000. Fullsatt när Kaunas spöade Turkiets bästa lag i Europaligan. Basket är den största religionen i Litauen. Satt i kommunens loge och åt gott.Från hotellet 04.40 i går morse. Var med moderaterna på stan 13.00. Trött. Mamma på middag.


Skulle gått i domkyrkan med mamma idag. Men mamma förkyld. Och då får väl jag detta?  Gick runt sjöarna vid 6 på morgonen. Favoritsöndag. Lördagsintervjun i P!. Idag med Stefan Ingves. Underbart att komma honom nära. Stor respekt för denne "hantverkare". God morgon världen. Alltid bra. Söndagsgudstjänst från Stockholm, denna domsöndag. Fint requiem från Katarina kyrka.


Storhandlade. Hustrun i Lund. Lyx att läsa SvD en timme. Vilket läsvärde. Sveriges vassaste skribenter. Har inte läst DN på två år. Glad för det. Sveriges mest politiskt korrekta organ - det är som de är en del av public service.


Läser om sd. Åkesson är smart. Och har fått rätt när de flesta partier numera tycker som de i flyktingfrågan. Men. Emot EU, Nato och är lite av klimatförnekare. Allt detta har jag mycket svårt för. Och numera är m  på rätt kurs í 90% av alla frågor.


Drar tidigt i morgon bitti till Kiev för att prata miljö. Full vecka. Skall dra ner lite på detta åkande tror jag. Rätt slitsamt.


Bo Frank
Växjö 20171126