fredag 10 mars 2017

Bloggstrul - Kungen till Växjö - Öman!

Hade tänkt att sitta på tåget i måndags morse och blogga lite. Kom inte åt bloggen på min jäkla platta. Och märkligt nog kommer jag bara in på laptopen. Och nu är jag hemma hos min laptop och lilla mexikanska solstråle. Förra helgen var " busy" . Hade tre olika framträdanden förra lördagen med anledning av Duluthjubiléet. Fredagens konsert med Musica Vitae och en gästande finsk kvartett var lysande. Borde varit fler människor på konserthuset. Knökfullt däremot på Janne Schaffer på söndagskvällen. Han kunde dock låtit sina medmusiker få glänsa lite också. Bra show.
Måndagen började inte bra. Tänkte varat smart och stiga av i Södertälje för att ta pendeltåg till Älvsjö. Klev av i Södertälje Syd. Ingen förbindelse med Älvsjö. Fick vänta på ett nytt SJ-tåg som tog mig till en station längre bort. Och så pendeln till Älvsjö. Var inbjuden talare till konferensen Baltic Sea Future. En jättekonferens som invigdes av HKH Prinsessan Victoria. En av huvudtalarna var Johan Rockström. Deltagare från hela Östersjöområdet. Minglade och hade trevligt. Är som alltid för snabb. Till kvällens middag var jag snabbare än vad glasdörrarna hann öppna sig. Kraftigt näsblod som dock gick över snabbt. Lyckades rädda både vit skjorta och kavaj på nåt konstigt sätt. En dam från Riga, en ekonomiprofessor, agerade sjukvårdare.
Mitt framträdande var på tisdag förmiddag. Inför hela konferensen. Retade upp mig på hur dåliga de var som pratade innan mig på vårt "pass". Rev av ett bra tal som fick spontana applåder.
Tog en lunchmacka och rusade till tåget. En kletig wrap med fetaost. Kom precis till klockan ett till WTC Stockholm. Första mötet med regeringens referensgrupp kring klimatpolitiken. Oerhört stolt över att vara i denna lilla exklusiva skara som enda politiker. Där finns bl a Johan Rockström, Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood och höjdare från näringslivet. Sveriges främste folkbildare på dettas område, vid sidan av Rockström, Svante Axelsson, är nationell samordnare. Ett bra möte. Satte tre möten till under året. Får ett än större kontaktnät.
På Dramaten på kvällen. En lustig pjäs om tre städerskors liv och livslögner. Med bl a Stina Ekblad och Lena Endre. Sonen med flickvän var mindre begeistrade. Gick så i modden till Belgobar. Musslor och pommes. Och öl. Skulle Växjö ha Stockholms snöröjning skulle det bli revolution.


Onsdag. Konferens med Fossilbränslefritt Sverige. Stor konferens som ordnades av Fossilbränslefritt Sverige, regeringens initiativ med Svante Axelsson som ledare. Var där med Julia Ahlrot, vår hållbarhetschef. Nästan lite för bra. När Svante nämnde mig som enda person tre gånger som drivande i svensk klimatarbete.  Och Växjö som ett föredöme. Kö med människor som ville boka in mig. Middag hos sonen.
Torsdag. Möte med SKL:s beredning för samhällsplanering. Spännande ärenden och bra föredragningar. Får varje månad en genomgång av allt som är på gång i Sverige inom alla samhällssektorer. Köpte en Donna Leon på Emmaus på vägen ner till centralen.


Svenskt rättsväsende har havererat. Ingen säger i klartext att gängkriminaliteten är kopplad till invandring. Den största invandringen i kombination med det lägsta antalet poliser i Europa är inte suverän. Och ett tandlöst rättsväsende i övrigt. Alla partier borde på bästa sändningstid gråta och be om offentlig ursäkt. Och advokatsamfundet motsätter sig allt som kan minska antalet advokattimmar. Läkarförbundet och Advokatsamfundet får alltid stå oemotsagda i media.


Klimatet. Det som händer i Kina är fantastiskt. De spottar ut solceller och förnyelsebar energi. Kanske kan den nya, billiga tekniken göra att marknaden ordnar det politiken inte klarar av.


Idag. Äntligen morgonpromenad. Avtackningsseminarium för rektor Hwang där jag skall medverka. Mamma fyller 91. Middag på lokal. Full helg. Skall bl a årsmötestala på Stuvenäs. Lider lite av att inte få den tid jag trodde till att skriva. Skall boka in mindre i höst. Gläds åt att få arbeta med det jag gillar bäst. Klimat, skryta om Växjö. Och Beatles. Och få representera Växjö lite överallt.  bensin


PS Läser att bensinpriset skall sänkas när det i stället borde öka kraftigt i hela världen. DS


PS PS Har sedan några veckor vetat att Kungen och Drottningen kommer till Växjö den 6 juni. Det är dock inte länsstyrelsen som håller i nationaldagsfirandet. Det är kommunen. Men vi kommer säkert att samverka bra om detta. DS DS


PS PS PS Förstår lite hur Öman resonerar. 12 helsidor om en s k affär i SmP som inte är en affär,  där inte någon har gjort något fel som är i närheten av någon juridisk granskning. Och detta har dessutom orsakat stort psykiskt lidande hos ett antal personer. Som inte framgått i media eftersom ingen velat prata om det. DS DS DS
Bo Frank
Växjö 20170310