onsdag 26 oktober 2016

Bryssel, Nya Zeeland, Lesbos och Växjö

Tillbaka från snabb tripp till Bryssel. Styrelsemöte med Energy Cities där jag är Vice President. Som jag sagt tidigare. Inget betalt men fint visitkort. Cheryl Jones Fur, vår ordf efter mig,  i vår beredning och vår miljö- och hållbarhetschef Julia Ahlrot åkte med mig. Bra planeringssamtal under resan. De bjöd på middag på Chou i Bryssel. Styrelsemöte dagen efter och lunchmöte med viktig tjänsteman i EU. Bra nyheter. Energy Cities har fått fyra år till för att organisera kommuner/städer i EU som vill gå före de nationella regeringarna när det gäller ambitiös klimatpolitik. Det håller på att bildas ett världsnätverk av städer som vill gå före. Med min nya titel som Lord Mayor kan jag fortsätta detta oavlönade arbete som är min passion. Måste ändå ha ett visitkort för att komma ifråga. Ställer upp för omval som Vice President på styrelsemötet i Stuttgart i April. Hoppas att ÅKB eller Cheryl håller mitt nomineringstal. Åsa gjorde det bra sist. Och jag ger henne support för att fortsätta i ICLAI. ( Goggla på det ) Och Per S kan bli ordf i Union of Baltic Cities. Lokala media får inte framhäva det som är outstanding. Men inte en stad i Europa sitter i styrelsen för så många tunga organisationer. Det är väl bara 1 promille.  Eller bara Växjö hela Europa. Jag kan förklara varför, den dagen någon är intresserad. Växjö är unikt i världen,  men det skrivs inga Inblicksreportage om det. För politiker som framställs i positiv dager devalverar journalister och ger inga guldspadar eller Stora Journalistpriser. Jag kan rollfördelingen, men Europeiska media ser det som inte lokala media ser. Och man får väl nöja sig med det!

Tåg som gick som det skulle. Det är en nyhet. Min intuitiva förmåga är intakt. Såg en ljus, fryntlig ung dam sitta på perrongen kylan på Kastrup. 21 år. Jäkligt stora  ryggsäckar och fiol. Med Kandaflaggor lite här och där. Jag frågade om hon skulle till Växjö!!?? Det skulle damen. Åkt med billigaste flyg från en liten stad, fem byten, 29 timmar. Skulle några dagar till en ung väninna i Växjö. Som hon träffade på Nya Zeeland i somras. Därefter till Lespos i tre månader. Har betalat för att åka dit och hjälpa flyktingar från när och Fjärran Östern. Det kallar jag för en Hjälte!! Så länge det finns sådana ungdomar finns det hopp om vår jords överlevnad. Hon borde, utan att gjort något för Växjö, få vår hedersbelöning. Dessa ungdomar är vårt hopp. Hur många ryska ungdomar gör samma sak. Eller från andra postsocialistiska pradis?
Men världen kan inte vara svart eller vit. Morgan Johansson sa häromdagen " alla tonårspojkar i Mellan Östern kan inte komma till Sverige ".  Också sant.
Växjö är inne i en tickande social bomb. Kom inte och säg att jag inte varnat. Men från årsskiftet är det inte mitt jobb! Ingen polis. Ökade problem på skolorna som man inte får tala högt om. Och en brottstatistik som inte finns därför att systemet omöjliggör detta! Jag har kallat saker vid dess rätta namn utan "politikeromskrivningar" .


Har blivit uppringd av rikspolischefens sekreterare i em på telefonsvararen. Vänlig dam. Skall ta tag på detta i morgon.


Bo Frank
Växjö 20161026