torsdag 15 september 2016

Ordförandedag på SKL - Anna Tenje ångar på

Gick från Söder ner till Cityterminalen för att ta bussen till Arlanda. Årlig ordförandedag där 300 av landets ledande kommunal/regionråd träffades. Erik Blix modererade dagen. Det bästa under dagen var lunchen på Clarion Hotell. Stefan Löfvén höll ett oengagerat tal där han lite grann bortsåg ifrån att  mer än hälften av åhörarna inte var sossar. Jag frågade honom om krisen inom polisen och fick reda på att det inte fanns någon kris. Hade samtal under dagen med Johan Persson i Kalmar och Patrik Hansson i Karlskrona. Vi beslutade om gemensam uppvaktning kring Höghastighetsjärnvägen och de förfärliga förslagen om hastighetssänkningarna på de flesta av våra vägar. Det går ett brev till GD på Trafikverket denna vecka. En rolig framtidsforskare efter lunch, vars tes var att det inte spelar någon roll vilka beslut regering och riksdag fattar när det gäller skolresultat och en del annat. Enligt min erfarenhet är det ledarskap och kultur till 90% bestämmer om en verksamhet fungerar eller inte.


Buss till stan. Gick förbi Rigoletto köpte en biljett till dagens premiär av nya Beatlesfilmen. Bara några platser kvar. En öl i solen på en pub. Gick upp till SKL palatset på Hornsgatan 20. Gruppmöte med m-gruppen. Anna Kinberg Batra var där. Hon kommer ofta. Företrädaren väldigt sällan hos oss. Klart nej till ryska gasledningen, klart nej till att tvinga fram nya regioner ovanifrån. Ja till fler poliser. AKB börjar bli varm i kläderna. Många som noterat att jag planerar att sluta vid årsskiftet.
Som vanligt god middag tillsammans. Satt bredvid Sveriges meste f d kommunalråd, Erik Langby som var KSO i Nacka i nästan 30 år!


Sverige skall stoppa ryssen med 150 man på Gotland. Plakatpolitik eller symbolpolitik? Vi behöver både medlemskap i Nato och allmän värnplikt!


Beundrar Eva-Britt Svensson för hennes engagemang. Men det blir ju fel när en PRO-ordförande  också sitter i omsorgsnämnden. Men å andra sidan är ju hela V:s fullmäktigegrupp mogna för PRO. Ingen ålderspridning där inte. F ö gillar jag PRO. Har varit där en del under årens lopp och bl a hållit föredrag om Beatles.


Läser om rankingen av ministrarna i regeringen. Måste vara deprimerande för dem att läsa om hur allmänheten bedömer dem. Gustav Fridolin skulle rädda och vända den svenska skolan på 100 dagar. Bland mina favoriter finns Per Bolund och Isabella Lövin.


Nu snart till SKL igen. Gruppmöte och genomgång av ärendelistor till alla beredningar och till styrelsen. Möte i riksdagshuset innan lunch. Efter lunch har jag min samhällsbyggnadsberedning.


Idag har Stockholm bilfri dag, skall bli intressant att se hur det funkar.


Ser i tidningen att Anna Tenje ångar på med olika saker. Det kommer att gå alldeles utmärkt.
Stockholm 20160915


Bo Frank