torsdag 4 augusti 2016

Sommarstaden Växjö - PS

Undrar när myten om att Växjö inte är en sommarstad skall avlivas? Hotellen har gått bra. Liksom
campingar och utställningar.  Musik och teater har lockat.  Många affärer har ökat. Evenemangskalendern  har aldrig varit mer späckad och innehåller mer än för många kuststäder. Växjös musikutbud slår allt i jämförelse med lika stora kommuner.


Delar av min omgivning satte stopp för att njuta av Musica Vitae i det lätta regnet igår. Det blev i stället en trist tillställning med det upphaussade damlandslaget. Skulle inte förvåna mig om brassarna tar hem det både för damer och herrar. Nästa helg Karl-Oskar. Så matmässa. Och en höst full med kultur, idrott och allehanda jippon. Det skall vara drag i stan!


Läser ofta i SmP om integrationsprojekt. Där folk engagerar sig. Härlig. Och det behövs. Men samtidigt måste vi kräva att  människor inte tar med sig den förtryckarkultur man flyr ifrån. Många av sommartalarna i P1 har varit inne på detta!


Sjukvård och polis knäar. Men Migrationsverket får exakt de pengar man behöver. Det är sånt vanligt folk pratar om. Vid grillen, på campingplatser och på Stortorget i Växjö. Alla har det inte bra. Får samtal från folk som lever på marginalen och som inte har råd med tänderna. Som inte kan åka någonstans. Som skulle önska att de hade råd att se en hockey - eller fotbollsmatch. En del samtal om att det är skräpigt kring delar av Växjöbostäders bestånd. Och det en del fastighetsskötare berättar vågar jag inte ens förmedla. Folk på stan vill ha bort cyklar och bilar på gågatorna. Äldre är rädda för klungor av ungdomar som cyklar på gångbanor. Får höra av turister att de inte förväntat sig så många missbrukare så synligt på offentliga platser i Växjö och Sverige. Fast  i media har det mest handlat om huruvida polisen skall ingripa om " Svensson" dricker ett glas rosé på en filt under allsången!
Människor älskar stråken runt sjöarna. Har sett några turistande föräldrar till studenter som skall börja läsa på Linné i höst!


Denna vecka har gått på halvfart. Skulle reda ut idag hur det ser ut med årets semesterdagar. Förr kunde man se detta på selfservice på intranätet. Fick veta att de är avskaffade. För politiker.  Och det stämmer ju delvis med verkligheten. Skall tillbringa denna eftermiddag precis som andra eftermiddagar denna vecka. Gå och cykla runt i Växjö och prata med folk. Har idag grovt planerat hösten. Satt utom datum tillsammans med Monica Sandberg kring olika julavlutningar och liknande. Snart är det jul!


Har nu helt gått över till elektronisk kalender. Fast jag gillar det inte. Det ger inte samma överblick för mig, men för Monica Sandberg som styr upp mitt jobb-liv.


I morgon till Köpenhamn för att vara med om en mastersexamen. Tillbaka via Blekinge till Öland för diverse sociala begivenheter. Räknar med att kunna se Växjö DFF på söndag. Och nästa vecka är det business as usual. En fortsatt trevlig sommar tillönskas.

PS Efter en sedvanligt god lunch på de Lux, cykeltur genom Teleborg och promenad. Bara glada och trevliga människor så när som på ett gäng killar som det kommer att sluta illa för. Därför att vårt slappa samhälle klarar inte av att sätta gränser. Trevligaste tillropet idag var från ett antal herrar i A-laget som satt på bänkarna vid Teatertorget. Stannade och pratade en stund. Tillräckligt nyktra för att det skulle vara meningsfullt att prata. Jag har stor respekt för dessa personer som ofta är påfallande allmänbildade. En man som jag känner väl, sa med glimten i ögat. Du måste fixa så att inte toaletterna är låsta jämnt, tänk på alla barnfamiljer! Lyssnar på Ekot. En miljlöpartist argumenterar för inidvidens rätt att avtala önskad arbetstid. Vänsterpartisten är givetvis emot med motiveringen att staten alltid vet bättre än individen.  DSBo Frank
Växjö 20160804