onsdag 10 augusti 2016

Marianne Lindberg De Geer och Kungen

Så är nästan hela den kommunala administrationen på plats efter att ha gått på sparlåga under sommaren. Kommunens operativa verksamhet har dock rullat på. Vi kan inte göra som staten, dra ner när det är som mest att göra. Tänker på polisen. Är stolt över den absoluta merparten av det kommunen sysslar med. Om en verksamhet fungerar har att göra med ledarskap och struktur. Och till en del beroende på resurser. Polisorganisationen i landet saknar alla dessa beståndsdelar. Trots att lokala poliser sliter och gör sitt bästa.

Impad över hur snabbt svar jag fick från ansvariga om Öresundstågen. Det måste börja fungera. Dock inte impad av det helt marginaliserade vänsterpartiet i Växjö som har mage att kräva asfaltering av Sydostleden samtidigt som man vill chocksänka anslagen till tekniska nämnden. Det går som vanligt inte ihop.

Har tillstyrkt övervakningskamera i simhallen, men utgår ifrån att länsstyrelsens jurister hellre tänker på integriteten för tafsande killar än för de som råkar ut för detta. Däremot vill länsstyrelsen själv ha kameraövervakning av Lodjur. Det går säkert igenom.

Bra och dåliga sommarpratare. Marianne Lindberg De Geer tillhörde de bättre. Är stolt, glad och lycklig när jag ser hennes bronsdamer nästan varje dag. Och glad över att man inte alltid lyssnar på medborgarnas första reaktioner. Det var en hätsk stämning i början, men träffar nästan ingen idag som vill ha bort dem. Och konsten och kulturen är ett självändamål och skall inte behöva motivera sin existens. Det har inte alla politiker fattat. Ju mer kultur/bildning desto mer humanism och desto bättre samhälle. Den samlade kultursektorn får nästintill felräkningspengar i statens budget.

Bra artikelserie i SmP om det Fria ordets hus där dock intrycket är att det fria ordet borde bli än friare! Kan jag kosta på mig att säga som är en av tillskyndarna till detta projekt. Skulle gärna önska en föreläsning av t ex Marianne Lindberg De Geer om hur hon idag ser på sina/våra bronsdamer. Tänker också på vår dåvarande konsthallsschef Bengt Adlers som kom till kommunalråden när kulturnämnden inte sade sig ha pengar för att köpa in damerna.

OS blir mer och mer allt annat än idrott. Snart är väl Fia med knuff en olympisk gren! Lägg OS i Aten permanent. Och hitta ett ställe i närheten för vinterspelen.


PS Få röda kulturjournalister skulle stanna på Pizzeria och Gatukök i Lessebo. Men är man Kung så är man kung. Kungen och kungafamiljen är bland det bästa vi har i vårt land DS


Växjö 20160810

Bo Frank