onsdag 1 juni 2016

Blågrön resa - Cris Owen - och polisanmäld tillsammans med några kommunala tjänstemän

Flygande och härlig start på veckan. När kommunchefen kom till jobbet vid 7-tiden på morgonen frågade jag om hon börjat jobba halvtid. Själv hade jag varit där sedan 6. Diverse förberedelser. Och tänk att hemlig Alvesta-brev kan dyka upp i Växjö! Kommunalrådsmöte. Diverse uppvaktningar. Sprang till Forex. Lunchmöte. Efter lunch lite budgetgenomgångar. Så stor genomgång med alla blågröna presidier och förvaltningschefer. Ilfart till Volvo i Braås för att leds VD-klubben. Ett jubilerande Volvo. Universitetet gav en efterlängtad programförklaring om hur man går vidare med civilingenjörsprogram etc.
Körde så den sommarvackra vägen till av kommunens vackraste byar. Pilås. Gruppmöte hos Stellas. Gott grillat med gårdens alla produkter. I vacker miljö och i en hemtrevlig byggnad. Kvällens höjdpunkt var inte Annas och min budgetgenomgång utan ostkakan. Och den och en del annat gick ju att köpa och ta hem. Här ser man att strävsamma, envisa smålänningar kan skapa jobb mitt ute i skogen. Med bara äkta vara i allt. Hem och strök och packade. Allt skall in i en kabinväska och dessutom kostym, gympaskor och glaspresenter.
Den starkt underbemannade polisen fortsätter sin kamp i Araby. Vet inte hur många svarta BMW med till synes obekymrade unga män som drar runt på stan när andra jobbar. Man parkerar på gågator och lite överallt. Träffade en polis i söndags som sökte annat jobb. Politikerns i Stockholm ser inte allvaret.  Kommunen presenterar en blågrön budget som ger ökade resurser till det offentliga. Polisen drar ner! Mitt senaste brev till polisen återgavs i SmP idag. Dock utan att nämna att det var jag som  var författaren. Läser i DN idag att polisen p g a resursbrist lägger ner 70% av de anmälningar av bidragsfusk som kommer från försökringskassan. Bidrag är den svenska modellen.  Får väl inte finnas med för mycket i SmP trots att ingen politiker i länet tar så mycket initiativ! När kamraterna hemma presenterade den fantastiska Blågröna budgeten åkte Cheryl och jag till Turkiet med en kommunal tjänsteman. Till Izmir/Bornova på årsmöte med Energy Cities. Få svenskar åker av oro. Typiskt svenskt. Vi vet bästa men andra skall alltid utföra "farliga"  saker. Men vi lär väl bli bortåt 200 personer. Andra folkslag är inte lika skrämda. Det turkiska flygbolaget är bra och har bra service. Lite krångel med glaspjäserna i handbagaget. Fick öppna och visa. Mellanlandning i Istanbul. Hade bondtur som sprang på en vän på flygplatsen som kunde köra oss till stan.
Satt vid strandpromenaden och drack kall öl vid 22-tiden i går kväll. Bara 27 grader. Idag drar det hela igång. Internetuppkopplingen på hotellet är något seg. Cheryl och jag lär komma hem med lite nya idéer som vi vill omsätta. Från ännu en av våra blågröna resor.


PS Riktigt dåligt att sossarna inte orkat prestera ett budgetförslag till kommunstyrelsen. Man vågade inte utan att ha sett den riktiga budgeten först. DS
PS PS Nu gått över en mil i hettan med Cheryl och Bo Hjälmefjord. Nu snart styrelsemöte. Så iväg på välkomstcocktail på en f d Kolgasanläggning som nu är kulturcentrum. Izmir Metropolitan Municipality bjuder på diverse saker. Problem med klädkod i hettan!? Får fråga mig fram innan. Oerhört spännande att läsa om Cris Owen som jag träffade en del förr. 33 år sen senast!? CO hängde en del på Radio Kronoberg förr! Fick ett mejl från diariet om polisanmälan. Denna lustiga historia kommer väl i media! DS DS
Bo Frank
Izmir/Bornova 20160601