söndag 6 mars 2016

Bäst och sämst - när slutar Bo Frank?

Monarkin är det jag tycker bäst om i Sverige. Och en kungafamilj i tiden som nu begåvats med ännu en prins. Prins Oscar. Vad jag f n tycker sämst om i Sverige kan anstå.
Säger nästan alltid att just denna veckan har varit en av de bästa. Och då kan ju trovärdigheten ifrågasättas. Men vilken vecka. En vecka i företagandets tecken. Hela torsdagen företagsbesök. Kvällen avslutades med ett infomöte för företagare på Västra Mark. Därefter ett kvällsmöte hos landshövdingen med en känd entreprenör som måhända har planer för Växjö!


Fredag morgon. Möte med ett trevligt gäng på KF Göta. Lite svag för deras värdegrund, men har svårt för en partipolitiserad överbyggnad. Så ut till Företagsfabriken. Har kanske träffat företag som omsätter hundratals miljoner om några år. Så jäkla imponerande. Den som har gott om pengar borde nästan ha en spion därute. Företag av olika slag under uppbyggnad. Och fick plötsligt vara med om en av mina största musikupplevelser. Jag blev placerad på scenen mitt i Paul McCartneys band. Två meter från flygeln där Paul gjorde Live and Let Die. Två meter ifrån den väldige trummisen Abe Laboriel II. Jag var där! Jag såg bandet från alla håll och kanter och satt med på scenen! Tydligen teknik som kan införskaffas. Mobil, app, tre D glasögon eller vad det nu heter. Och lite annat. Skulle kunna gå in i den bubblan en vecka eller så.


Till Maxi som berättade om sina planer. Imponerande.  Precis som på Göta. Båda företagen satsar stort på miljö/energi. Stort.  Hela ledningsgruppen  ställde upp. Och så. Det är farligt i min värld att framhålla något som något bättre än något annat. Men jag gör det. Min Pappa jobbade ändå där. SAAB i Växjö och den verksamhet som inryms under den kappan. Jag tänker inte och får inte berätta allt jag sett. Men det är bara att konstatera att det är många världsledande teknikprojekt som utvecklas där. Och specialister som det finns få av i landet och kanske i världen. All det står för handlar om överlevnaden för ett litet land som Sverige som är beroende av extrem spetskompetens som kan förenas med produktion. Är stolt ända in i ryggmärgen över SAAB och Växjö/Sverige. Det s k Telubträdet är förklaringen till att Växjö är Sveriges andra IT-cluster.


Veckan som gått. Bränder i Araby. Bra reportage ut i SmP förutom när reportern vid ett enstaka tillfälle tar ut svängana. Och det får man göra. Undrar hur lång det tid det tar innan nyheten att det inte brunnit blir en nyhet?


Sverige är väl det enda land på jorden där det överhuvudtaget blir debatt om självklara saker. Att den som fått avslag på asyl i världens mest generösa land inte skall få bostad och socialbidrag!!! Man skall ju inte vara kvar i Sverige. Men de flesta blir det ändå p g a myndigheters brist på resurser och kompetens.


Sd i länet och i Alvesta har problem. Man dömer ut politiska församlingar där man själv genom oförmåga inte uträttat ett skvatt. Och bildningsnivån i historia i Alvesta tycks vara nära noll. Allvarligt, efter som kunskaper i historia är grundfundament för att inte bli desorienterad i tillvaron.


Kolumnisten Katarina Wennstam skriver en bra krönika i SvD lördag. Hur illa det är när polis, präster och media ibland skildrar det faktum att en man mördar sin hustru. Att det kallas olyckshändelse, familjetragedier och liknande när det handlar om bestialiska mord!!! Ett förringande.


Håller på att läsa en bok. Som innan jag läst färdigt den kommer att segla upp som en av de tio bästa någonsin. Henning Mankells Kvicksand. Thrillern om de bilder han minns när livet ebbar ut.


Var nere i Blekinge vid sjutiden i fredags kväll. Eld i brasan. Gjorde strimlad entrecote med lite wook till lilla frun. Och en flaska rött framför TV:n. Skavlan. Kanske inte ett av de bästa Skavlan. Och Lakers hänger turligt kvar på slutsspelsplats. Och DFF har ett onödigt tonläge mot kommunen på radions hemsida. Inte smart. För min del handlar det om nödvändig distans till det man själv gillar. DFF är mina favoriter i Växjö. Så är det.

Upp till Växjö vid sjutiden på morgonen, lördag. Promenad runt sjöarna. Mötte faktiskt två DFF-damer i bra fart runt sjön i snöyran!!!

Pratade med folk på torget. Blir fortfarande rörd när människor spontant kommer fram och säger att jag gör ett bra jobb. Det händer rätt ofta, faktiskt. Folk tror nog att man mest får skäll. ytterst sällan. Kanske fem gånger under hela den senaste valrörelsen!


Lyxpromenad. Alla kan inte göra den. Långt därifrån. Träffar varje vecka någon eller några som har marginalerna på fel håll. Till Konsum. Lite av varje. Till Johanne. Som att komma i en oas. Tulpaner, olja, te och smått och gott denna  gång. Till PM. Bröd och bullar. Brott och Straff  med mamma på Regionteatern. Den bästa förerställningen på många år. Hem till lilla mor som bjöd på paj. Vi hade med oss en flaska champagne. Vi börjar fira. Mamma fyller 90 år i veckan.


Hoppade den s k melodifestivalen som är allt annat än just det. Gick ner i Kvicksanden. Och min lilla mexikanska sol scannade vad som händer i Mexico. Om drygt ett år skall vi försöka komma ifrån i tre veckor i samband med påsken. Denna påsk, en veckas kulturresa till södra Spanien.


Idag? Promenad,  domkyrkan, jobb och något mer.

PS SmP ringer runt för att höra när jag slutar. Måhända överdrivet intresse för min ringa person. Kanske kör 20 år till. Min favorit Ronald Reagan blev president när han blev 69. Hans käresta Nancy dog igår/idag 94 år gammal. Vackert par. Varför jag gillade Reagan? Vänlig framtoning, bra kommunikatör, omvald både som guvenör och president. Knäckte kommunismen, ondskans imperium. Var intresserad av miljlöfrågor och drev dessa som guvenör. Minskade utsläpp. Tog inidianernas parti och stoppade ett stort dammbygge. Höjde skatten när så behövdes. Och myntade begreppet, Government is not the solution, government is the problem. Anser samma sak vid olilka tillfällen i vårt land!!! Igen hemlighet att jag avser att låta min efterträdare gå in i god tid före valet. Visst,  jag har satt ett datum. Men man skall aldrig vara säker på något. Vi lever i en extremt oförutsägbar tid där allt kan hända.  Vem vet vem som lever i morgon? DS

Bo Frank


Växjö 20160306