fredag 26 februari 2016

Olof Palme

Genial. Demonisk. Satte Sverige på kartan. Kompenserade sin överklassbakgrund genom att vara mer socialist än många arbetare. Kult. Splittrade en hel nation som ingen annan vare sig före eller efter. Såg framtiden. Jämställldhet i alla avseenden. Såg Sverige som en del av det globala snarare än en del av Europa.  Gav Sverige en röst i världen.


Politiserad och allmänt klantig polisutredning efter mordet. Partiet tilläts att ha privatspanare i hjärtat för mordutredningen.

Palme var som ung för svenskt kärnvapen och för svensk kärnkraft. Detta har fallit i glömska hos alla dem som idag tror att Palme skulle varit för fri invandring. Palme höll sig med en egen underrättelsetjänst. IB. Kanske skulle Palme före både m och s stramat åt svensk flyktingpolik och efterlyst internationell solidariteten om han varit med oss idag? Vi kan bara spekulera.

Inte lätt för min favorit Mona Sahlin att i alla media prata Palme med Suhonen som mest tycks gå vänsterpartiets ärenden.

Palme var före sin tid. Och levde vanligt radhusliv. Säkert en bra person.  Nydanare.  Som när han höll tal på ett lastbilsflak i Almedalen....

Lyssnade och imponerades av Palme när jag satt på första parkett under ett första majtal i Karlskrona i början på 70-talet då en staty av Fabian Månsson avtäcktes.  På någon av öarna.  Upplevde Palme bara veckor innan han mördades. Som en av väldigt, väldigt, väldigt, få moderater på en antiapartheidkonferens i Stockholm.

Vaknade upp en söndagsmorgon och började ta mig an en jättedisk efter en bättre middag. Trodde att det var ännu en dålig politisk pjäs av radioteatern när jag satte på radion.......

Efter mordet. Ingvar Carlsson tar en taxi till en tom regeringsbyggnad utan bevakning. Måste ha varit världens mest ensamme man. Detta om något ett av Sveriges största offentliga tillkortakommanden genom tiderna!!

För att få anställa Palme som sin medhjälpare var Erlander tvungen att sätta upp detta som en post i statsbudgeten som riksdagen skulle godkänna. Idag kan en regering anställa tusentals tjänstemän utan särskild specifikation..... På gott och ont.

Att Olof Palme väcker känslor också idag visar på hans storhet. Jag var definitivt ingen Palmevän. Han hånade motståndarna. Men jag beundrade och beundrar hans genialitet. Kanske dags för en ny Palme som visar att politik är att vilja och inte att anpassa sig!?

Bo Frank
Växjö 20160226