onsdag 7 oktober 2015

Solens mat

Morgonen startade 08.00 med styrelsemöte. Så en hel dag med besök på småskalig livsmedelsindustri i Piemonte. Vår värd hela dagen var en viss Piero Hamrin. Just det. Son till legendaren. Affärsman inom mat, vin och trädgårdskonst. Med vin som bl a finns på Villa Vik i Växjö.
Körde först förbi den lilla staden Alba. Stannade ej. Där finns Ferrero Rochers chokladfabrik med 7000 anställda. 25 000 i koncernen. Familjeägt. Omsätter många miljarder. Var det 40?

Till en lokal charkfabrikör. Litet familjeföretag med några anställda. 25 produkter. 10 salamis, korvar mm. Ovanligt att börja dagen med 10 salamis och en skvätt vin. Det mesta på export utanför Italien. Lättare än att sälja än till andra provinser i i Italien. Man litar bara på sina egna produkter!!

På slingrande vägar. Italien är fullt av små företag. Familjeföretag. En familj kaj leva gott på en vingård på 7 hektar. Ett ha bra mark kan kosta uppåt många miljoner Euro. Matfabrikanter. Det ekologiska kommer starkt. Allt fler odlar ekologiskt. En de vinböner säljer nästan allt till USA. Eller Kina.

Den ena lilla byn efterträdde den andre. Det fanns ett lugn. En ro som stod i proportion till landskapet. Och om några månader kan det bli 10 minus och driver av snö. Hur kan dessa små Fiatar ta sig fram i dessa branta backar och på svindlande smågator!?


Benevello 20151007

Bo Frank