torsdag 1 oktober 2015

Halvböj eller rakt spår - ett av landets bästa entreprenörskap av invandrare - vad händer i femklövern? Och senaste nytt!

Happening på Telebors Slott i Tisdags kväll. Fick hoppa in i stället för fullmäktiges ordförande som gjort sig illa i skogen. Årets kvällar för mottagning av utländska studenter. Fullsatt för andra kvällen. Glada ungdomar från olika håll i världen. Duktiga medarbetare i kommunen. Jag inledde. Lovade lunch eller middag till den student som snabbast snokade upp min mejladress och mejlade. Efter några sekunder knäppte det till i mobilen och en ung man, Christiaan Boreen,  ville ha en Free lunch med mig. Kunde till stor glädje genast meddela vinnaren. Fick ytterligare respons från bl a en ung dam från New York som var imponerad av en stad hon inte visste fanns får några månader sedan. Vi vill göra alla utländska studenter till ambassadörer för Växjö.

Hem sent till lilla frun. Åt som alltid till levande ljus.

Härlig onsdag. Sedvanligt bedrövligt möte med Regionfullmäktige. Länet lider av att inte ha en fungerande politisk ledning. Kvittade ut mig efter lunch för att vara med partisekretararen Tomas Tobé. Besökte bl a MKEF. Ett av Sveriges mest lysande exempel på företagande. Startades av tre invandrare från olika länder varav två gravt synskadade. VD,  Suzana Rovcanin, helt blind. Har 80 anställda som pratar 20 språk inklusive teckentolkning. Jobbar med LOV och RUT, Assistans mm. Oroliga för vad regeringen skall hitta på. Finns bl a därför att Växjö har delat LOVEN i städ och vård. Och det är också fördelar för brukarna med detta. Finns i Växjö, Älmhult och Värnamo. Jobbar på att komma in i Malmö. Åsa Karlsson Björkmarker kan hjälpa till med detta. De måsta fatta samma beslut i Malmö som i Växjö. Suzana har träffat många politiker,  också  Drottningen och Kronprinsessan. Har glömt bort om dessa vardagshjältar fått lokal uppmärksamhet i media!?? De sysselsätter bl a personer som gått på piller och varit sjukskrivna/socialbidrag i decennier. Också Tobé var självfaller imponerad.

Kvällsmöte/medlemsmöte i Ljungby. Min kollega Magnus hälsade välkommen till staden som jobbar med det "Raka spåret".

Diskuterade ärenden inför stämman. Bland annat flyktingfrågan där vårt parti gör rejält omtag. Bra möte. Lite tortillas när jag kom hem.

Dagens samtal. Ostädade trädgårdar, vägar på landsbygden, om varför man aldrig ser polisen och om kommunens inställning till just sociala företag. Och sedvanliga studenter som vill veta en del.

Idag. Skrämmande föredrag om multiresistenta bakterier. Om hur penicillin tillverkas ( rubbet ) i Indien och Kina med gigantiska utsläpp i diken och vattendrag. Fy f n. Sverige borde ställa etiska krav på tillverkare. Har media granskat detta?  Kronobergs län tillhör dock de minst drabbade regionerna i världen!!! Av dessa jäkla bakterier. Peniccilin rutinskrivs fortfarande för mångab åkommor där det inte behövs! Varför gör läkarna det? Alltid nåt nytt på Rotaryfrukostarna.

Tre k-råd, kommunchef och KRISTINA. Pressinfo kring vår inlämning av vårt samlade paket för Sydöstra Sverige. Höghastighetsjärnvägen.  Imponerande läsning. Halvböj eller Rakt spår? Tror fullt och fast på vårt koncept.
Den 1 februari kan vi åka hem från Stockholm med ett förhandlingsunderlag.

Nu lunchpromenad.

Möten.

Ikväll Sydafrikaner.

I morgon har den "gamla" "blågröna femklövern i Växjö sin sista presskonferens!! På stadens mest ärevördiga kondis. Det har väckt en hel del spekulationer. Och detta sker uppenbarligen när stans "alla" sossar är i Stockholm. Nåt lurt är det!


PS Idag har regeringen beslutat att plocka bort länsstyrelserna som överklagningsinstans för planer. Bra beslut. Inte en dag för sent. Och riksdagens arvodesnämnd har beslutat att öka politikeras löner i Växjö. Samma uppräkning som för riksdagsledamöter. Fr o m 1 november. DS


Bo Frank
Växjö 20151001
  .