måndag 14 september 2015

Tirana

Sista långpromenaden på stranden för denna gång. Slank in på ett av alla hotell och åt deras frukostbuffé. 40 kronor för två. Men man skall komma ihåg att minimilönen, om den nu finns, ligger på 1500 kronor i måndaden.

Sol och bad. Ny deckare. Var så dålig så att jag la den ifrån mig efter 40 sidor. Längtade efter Strindberg eller Dostojevskji.

Blev hämtade för transport till Tirana. Lugnt i trafiken. Bortsett från "gangsters" ? i Hummrar som mullrade förbi. In i Tiranas hjärta. Till största bokaffären vid alla kulturbyggnader av grå, kommunistisk stil. Men blandade med italienska byggnader i gult och rött, Tiranas historia är brokig. Köpte John Lennons samlade brev i en tjock volym. Och ännu en Beatlesbok på albanska. Hem till goda vänner. I morgon skolstart i hela Albanien. Man köper allt själv. Böcker, pennor och rubbet. Universiteten börjar först den 1 oktober. Småprat och diverse drycker. Färska fikon och vindruvor ifrån trädgården. Så upp i bergen ovanför Tirana. Stannade på 900 meters höjds på ett lyxigt ställe med poolanläggningar och utsikt över hela Tirana. Passerade den korrupte polischefens muromgärdade palats. Och längre upp på berget premiärministerns residens. Han lär dock vara så OK det går vara.
Åt fantastiskt gott.
Hem i natten. Kor som går och äter vid soptunnorna, lösa hundar, små barn ute mitt i natten. När anständigt folk skall sova. Fyrverkerier. Bröllop en söndag. De varar tre dagar. Söndagen är till för mannens släktinar. Inte ovanligt med upp till 500 gäster sammanlagt. Men inte i de romska kåkstäderna. Diskuterade flyktringar igår. Ingen hör kan fatta vad Sverige erbjuder! De tror inte man talar sant. En del tror att flyktingströmmarna är Putins sätt att knäcka Europas ekonomi.
Termometern visar på 30 grader i sovrummet. Ingen AC, men fläkt. Somnar gott.

Underbart att se bergen och en klarblå himmel. Lätt att göra väderprognos här. 32 grader och sol hela den kommande veckan. Men hyfsat hemma också.
Nu frukost och en repa på stan innan vi drar hem till Du gamla, du fria! Men hur länge till? Det är en utbredda uppfattning på Balkan att Putin vill lägga under sig fler länder.


Tirana 20150914


Bo Frank