lördag 12 september 2015

Det är vackrast när det skymmer

Ett stort gult klot sänker sig ner i horisonten. Från en klarblå himmel. Snart blir klotet rött. Och försvinner med ofattbar hastighet. Och det börjar skymma. Dyningarna är eko av evigheten.
Det känns absurt att sitta i drygt 30 graders värme och läsa ännu en bok om den globala uppvärmningen. En tredje bok om hur ekosystemen förändras och hur den biologiska mångfalden påverkas. Och konkurrensverket gillar inte kommuner somig m tar tag i problemet med en jord som går från feber till frossa.

Har läst deckare också. Frågan är om inte Mankell är en av de bästa. Håller på att läsa om Den
orolige mannen. Att denne bleke, unge teaterchef i Växjö kunde bli en sådan gigant var inte lätt att förutse. Kommer ihåg Mankell som en lyssnande person.

För lata dagar. Långa promenader. Har kurerat magen med Travello, rom och cola idag. Mindre bra seafood på en restaurang häromkvällen.

Igår gäster i lägenheten som vi så bjöd ut på middag. Åker i morgon till Tirana för övernattning hos vänner. Hem på måndag via Wien. Hit via Ljuviana.  Fast kanske billigast att ta Wizzair från Sturup till Skopje och så buss till Tirana.

Ofattbar lugn vecka. Få samtal och mejl hemifrån. Sossarna desperata. Har inget annat för sig än dessa ständiga  klagomål på den offentliga maten. Som om de kan laga bättre mat. På känt sossemanér tror det att bara det bara handlar om att tävla om vem som vill anslå mest pengar. I så fall skulle skolan i Sverige vara överlägsen alla andra länder.

Albanien. Under utveckling. Bara man får bukt med renhållningen. Och mentaliteten som hos vissa tonåringar i Växjö. Man slänger skiten där man står! Till skillnad från i Grekland får man riktiga kvitton i affärer och på restauranger. Folk är vänliga. Och det verkar som om Europas alla Mercedesar slutar sitt liv i Albanien.

Har fått uppläst för mig innehållet i albanska tidningar i veckan. Inte ett ord om Sverige eller global uppvärmning. Men man noterade att Albaner för närvarande spelar bättre fotboll än Sverige. Och alla vet vem Zlatan är.

Har bara, som väl är, sett bara en enda burka på en hel vecka. Goda vänner som är muslimer ser det som en styggelse. Och tycker att svenskar är naiva. Och det har vi alltid varit. Den svenska neutralitetspolitiken ät ett signum för detta. Hur kan man vara neutral när det gäller att välja mellan gott och ont? Putin eller Obama? T o m den mest korkade president i USA kommer att vara "slav" under en nästintill perfekt konstitution av maktfördelning som hindrar Putintyper från att bestämma allt.

Bo Frank
Durres 20150912