söndag 23 augusti 2015

Goda nyheter

Intensiv avslutning på veckan. Vi blågröna åkte på gemensam kickoff i torsdags - fredags. Helsingborg och Lund. Under lunchen i torsdags turade vi över ett spegelblankt Öresund. Härlig att få vara med hela gänget. I Lund togs vi emot av kommunalrådet Philip Sandberg fp. Kommunens hopp. Med tanke på unge Philips CV är det en av de personer jag beundrar mest. Han har gjort, inte bara pratat. Tog så tåget lite i förväg för att prata Beatles för SPF i Öjaby. Församlingshemmet var knökfullt. Tog bilen och hustrun tillbaka till Lund. Gick i lördags ifrån för födelsedagsuppvaktning i Lund. Tog en sväng till Lousiana på eftermiddagen. En av de vackraste platserna på jorden. Att sitta i gräset vid vackra skulpturer och se hela sundet bada i sol. Att äta smörrebröd och dricka en kall öl. Och säga hej till Giacomettis gubbar som alltid står där och spretar.
Kom sent till Bleking. Ljummet. Såg slutet på radions 90-årsgala. Sveriges ende gentleman Sven Bertil Taube. Magiskt.

Har läst diverse rapporter om klimatet. Det är inte framtiden som får uppleva konsekvenserna om inget görs. Det är vår tid. Dagens flyktingströmmar kan bli en mild västanfläkt jämfört med morgondagens klimatflyktingar. Jag anser dock att regeringen fegar som inte säger att bensinskatten behövs av klimatskäl. Och inte för att sno folk på pengar. Det behövs kraftiga internationella höjningar av skatten på fossil energi. Jorden går från feber till frossa.

Kostnaderna för flyktingmottagandet har fördubblats på tre år i Sverige. Löfvén har förvaltat arvet efter Reinfeldt och gett sd utrymme att växa. Dagens flyktingmottagande är för omfattande och bidragen/kostnaderna är för hög.. Så enkelt är det. När nu moderaterna under galgen av kommunalpolitiker som lever i verkligheten börjar strama åt politiken är det inte konstigt att s vill göra upp med m om flyktingpolitiken. Detta skulle gjorts för länge sedan. Har skrivit om det många gånger. M har faktiskt en del vassa förslag för att sänka kostnaderna och lite skruva i omfattningen av de som får söka asyl. Men retoriken är så oklar så folk förstår inte vad man vill. Man måste våga säga i klartext att det är rimligt att Sveriges åtagande minskar och att bidragen och kostnaderna minskar.
Incitamenten att arbeta är inte tillräckliga med dagens generösa bidragasysten. Och det är inte flyktingarna som beslutat om bidragsystemen. Det är den svenska socialstaten.

Ni skulle ha hört hela intervjun radion gjorde med mig om tiggarlägret i Växjö. Frågorna var en enda lång anklagelse för att jag inte tycker som vänsterpartiet. Tycker du ändå inte att? Är det ändå inte rimligt? Borde man inte? Det är så extremt uppenbart när en journalist engagerar sig för en ståndpunkt. Sveriges Radio 90 år. Jisses vilka reportrar som funnits där. Som kramat om politiker man gillat och gratulerat dem till valsegern. Under 10 års tid fick Bo Järeborg hata Margret Thatcher. Och ingen som lyssnade kunde ju begripa hur hon kunde vinna val efter val. Jag skulle säga att en majoritet av de journalister jag dagligen kommer i kontakt med ändå avhåller sig från att ha en egen politisk agenda. Men en del har det.

Idag. Diverse sociala åtaganden. Skall också se Växjö DFF.

Nästa vecka blir minst en 70 timmars jobbvecka. Härlig vecka!

Bo Frank
Blekinge 20150823