lördag 29 augusti 2015

Flyktingkatastrofer

Antalet flyktingkatastrofer ökar. Människor är en handelsvara. Och för någon vecka sedan kom en FN-rapport som talade om att det finns minst 30 000 000 slavar,  minst. Allt ifrån barnprostituerade i Indien, till vuxna på fiskebåtar i Thailand, barnsoldater och sexslavar hos IS.

Lösningen kan inte vara att köra in alla flyktingar i Tysklands och Sveriges socialförsökringssystem som skulle kollapsa. Man måste satsa på hjälp i " säkra" närområden. Europas länder måste ta ett solidariskt ansvar för flyktingar, liksom svenska kommuner. Dessa grymma scener som vi ser i radio och TV måste leda till seriösa resonemang. Inte om för eller emot flyktingar. Och det säger sig själv att när Europa står inför dessa utmaningar kan vi inte ha en ordning där fattiga medborgare i andra Europeiska länder också de facto blir flyktingar i norra Europa. Moderaterna sticker huvudet i sanden av populistiska skäl. Man vill att Sverige skall ta emot många flyktingar, även om man nu vill skruva antal och bidrag neråt, men samtidigt skall inte alla kommuner behöva ta emot flyktingar på samma sätt som s k ensamkommande flyktingbarn. Inget händer i Sverige, allt händer i en kommun!
Sverige skall som alltid vara ett föredöme i världen. Men det finns gränser för allt.

Det skulle vara intressant att veta hur flyktingmottagandet ser ut i de kommuner där den politiska eliten i Sverige bor!!??


Bra s k SKL-dagar i Stockholm. Flög till Ronneby för att möta upp resten av den samlade kommunledningen. Fredagen ägnades till samarbete mellan universitetet och kommunen.  Som vanligt en nästan religiös uppenbarelse att lyssna till Mats Trondman. De ungdomar som trivs bäst med livet drar till större städer. . Men ju fler de är som drar av de som trivs,  desto flera kan tänka sig att komma tillbaka och bilda familj. Trygghet och bra skolor är två starka konkurrensmedel. Och att det finns nåt att göra. Så politikens uppgift i Växjö. Bra skolor, trygghet och stort utbud av kultur, idrott och nöje!

Stolt över min lilla mot som kom och hämtade mig, Vi åkte och handlade. I Stockholm åkte jag med en otroligt taxichaufför som skrattade och skojade. Från Iran. Han hade frågesport om var kända företeelser hade sitt ursprung. Naturligtvis från Persien. Han var spränglärda om det mesta. Som Mats Trondman. Visste att " nollan" kom från Mexico och vem som uppfunnit vad. Han hade kört Carl Bildt, Zlatan, Hans Blix och många andra. Längtade efter helg och en whisky. Annorlunda man.

Vi åkte ut till solen, läste tidningar och drack vin. Lilla mor och jag. Badade vid bryggan. Grillade och åt ute. Mer sommar än höst.

Fantastisk bra ledare i SmP om nya Milleniumboken. Och kul att Anna Tenje är på väg in i partistyrelsen. Kanske första personen från länet de senaste 60 åren i alla fall.

Har glatts åt Angelika Bengtssons framgång denna vecka.

Tycks vara enda moderaten i landet som inte är emot ökad skatt på fossil energi. Och M:s utspel om sänkt skatt på kärnkraft begriper jag inte.


PS ÅKB skriver ånyo om Växjös undergrävda ekonomi. Har skickat in ett genmäle till SmP. Inte lätt att vara i opposition i en kommun som är bland de mest framgångsrika i Sverige. DS

Blekinge 20150829

Bo Frank