lördag 6 juni 2015

Bryssel, Palestina och vår nationaldag! Löfvén fegar ur!

Var i torsdags på den stora konferensen EU-LAC, Mayors Forum. Cities from Latin America, Caribbean and Europe together. Symboliskt avhölls konferensen i Berleamont, Kommissionens berömda/skandalomsusade hus. Var inbjuden talare och fick representera det Europeiska borgmästarkonventet. Deltagare var borgmästare från stora städer i Latinamerika och Karibien. Det största problemet är på de flesta håll, enorm vattenbrist och avskogning som en följd av klimatförändringar och människans härjningar. Kommer att vara delaktig i att bygga upp ett borgmästarnätverk i dessa länder. Kanske sådant jag skall ägna mig åt framöver. På heltid!?

Åkte över dagen men tvingades ta in på hotell i Malmö vid midnatt torsdag/fredag. Sent plan!

Haveriet i regionen är en avspegling av hur det är i Stockholm. Tomas Eneroth drar i trådarna och regisserar det som händer i regionen. Inte så framgångsrikt!

Direkt från tåget till möte med polisledningen i regionen. Vi hade begärt mötet. Bra dialog kring olika frågeställningar. Får kommunicera ut vad som skall hända framöver. Tillsammans med polisen!

Mottagning av palestinsk delegation. Fyra lärare/studenter från Palestina. De är här som en del av ett lärarfackligt utbyte och jag har hjälpt till att få detta till stånd. " Teacher to teacher project".

De hade med sig ett brev från Nahaleen och från ministeriet för lokalt självstyre. De vill att vi skall bli systetstad med dem. Kommer att förankra i vårt au ett avböjande, men väl samarbete kring konkreta frågor. Vi ökar inte antalset systerstäder, men samarbetar gärna. Också här är jag väl en lite udda moderat. Som ser värdet av demokratiutbyte med Palestina. Tycket också att regeringen gjorde rätt erkände Palestina, men klantade till det rejält av brist på kompetens hos s!

Har sedan många år en stående inbjudan att åka till Palestina.  Kanske gör jag det, tillsammans med några lärare. I höst?

För delegationen som är här, är det inte bara att sätta sig på planet från Tel Aviv. De får vackert sätta av ett dygn för att åka via Jordanien och Turkiet!

Efter mottagningen på kommunhuset gick de för att kolla in festklädda studenter på bal. De är här 10 dagar! Så hem till mig och min lilla fru. Lite "dricka" med tilltugg. Hade köpt diverse supersvenska grejer till dem. Svårt att hitta filmer med engelsk textning. Har dock ett litet lager av Fanny och Alexander och Änglagårdstriologin. Finns det nåt mer svenskt!? Salanderfilmerna och Såsom i himlen finns dessvärre inte med engelska subtitles. Gav så bort lite Beatles. Och röda kommunscarvsar.
Middag på Aptit. Växjö har så många bra matställen. Av ren tillfällighet fanns där 20 andra lärare från Europa. Katedrals utbytesprogram.

En av de unga palestinska damerna började gråta när jag pratade om offentlighetsprincipen och vad allmänhet och media har tillgång till i Sverige. De har mycket att ta med sig hem. När de åker tillbaka till sitt " Fängelse". Fängelse kanske både bokstavligt och bildligt.

Nationaldag. Trots att de få gnällspikarna ofta kommer till tals i media. Finns det något bättre land att leva i än Sverige. Men det gäller för oss att slå vakt om våra ideal. Upplever att vi är på ett sluttande plan just nu. Att vi är illa ute!

Grannen och ordningsmannen Olof Åkesson har hissat flaggan. Och vi drar ner till Blekinge och hissar flaggan där!


PS Flaggan hissad. Joxat utomhus. Skurar!  Hör på radion. Sveriges statsminister gör mobiler i klassrummet till en ödesfråga. Att man kanske, eventuellt, kanske, skall kunna plocka av elever mobilerna innan lektionen börjar.
Aldrig ett ja, eller nej. Vaga, svepande formuleringar. Jag hör dessvärre aldrig Löfvén artikulera ett klart budskap. Vad som är än värre. Löfvéns eventuella åsikt anses kontroversiell. Av vem? Inte av vanligt folk. Utan av mediavänsterns nyhetsfilter. Mediavänstern bestämmer vad som är kontroversiellt. Och svenska folket tvingas ta emot!

Hör nu hela lördagsintervjun med Löfvén. Han pratar helt osammanhängande. Har svårt att följa vad han säger. När det handlar om Sveriges gigantiska flyktingmottagande finns inga problem! Inget bidrag är för högt, allt är bara bra. SL håller på att komma lika långt från verkligheten som Fredrik Reinfeldt i denna fråga. Skall Sd behöva passera 20% för att andra partier skall se att vår  flyktingpolitik/bidragssystem inte är hållbart!? DS

Bo Frank
Växjö 20150606