söndag 29 mars 2015

Staren kurar, David Svensson och Decmberöverenskommelsen

Såg inte Skravlan. Ser aldrig på honom och knappt på TV. I begynnelsen var TV bildande. Idag bara nya rekord i smaklöshet. Slötittade som sagt på Zlatan och läste ännu en biografi om Strindberg.

Lördag morgon. Läste tidningarna strax efter sex. Fick många idéer till sådant jag måste ta itu med. Hämtade mor och körde till Blekinge. Vi var ute i princip hela dagen och fixade i trädgården. Skall köpa en ny motorsåg i veckan. Allt här nere förfaller p g a bristande tid att fixa till saker och ting. Levande ljus i mängder när vi äter i lilla matsalen. Under Earth Hour. Och dricker passande nog Kajsa, Virgin Earth. Gott, svart, Fair trade vin från Syd-Afrika.
Sover gott efter fysiskt arbete. Regnet kommer, det blåser upp. Tjogtals starar kurar i gamla kastanjer och lindar.
Söndag morgon. Åker in till pressbyrån i Ronneby och köper tidningar. Alltid artig och vänlig personal där. Det spöregnar och blåser från havet. Det går små gäss inne i viken. Bränningar slår mot skären i horisonten.
Mycket om Tranströmmer. Också i God morgon världen. Enkelhet, ödmjukhet och genialitet tycks vara ledord.
Tur att vi har kungen som kunde vara med och ställa till rätta efter Wallströms fadäser. Pinsamt att nu höra hur Wallström och Löfvén tävlar med varandra om att förklara sin respekt för islam. Detta hade varit godtagbart och man haft en arbetsfördelning så att andra krafter i partiet är kritiska mot Islam/sharia, kvinnoförtryck och liknande. Det är väl bara Nalin Pekul inom s som är frispråkig. Undrar var Nalin tagit vägen i debatten? I vårt land ökar den självpåtagna censuren dag för dag.

Vi läser och väntar på att diskmaskinen skall gå ut så vi kan åka tillbaka till Växjö. Mamma till mannekänguppvisning med Mariorna på Frimurarhuset. Jag till jobbet en sväng och så ta emot lilla frun som kommer med tåget. Hade önskar kanaler så jag kunnat se Lakers ikväll. Skall i alla fall gå på tisdag. Kanske ser jag David Svensson. Han sa häromveckan att jag bara bloggar om honom när Öster slår Blåvitt. Upplevde det för tre år sedan i Växjö. Och det lär ju dröja ett tag till det händer igen. Men vi kan i alla fall ta Frölunda.

Är det bara jag som noterat hur universitetsstäderna dominerar i hockey? Luleå, Karlstad, Örebro, Karlstad, Jönköping, Linköping, Göteborg, Växjö. Nog glömt någon.  Med tonvikt på de nyare lärosätena. Snart börjar ännu en ny härlig arbetsvecka. Längtar till jobbet. Även om det är en kort vecka. Stimulerande med vänner i partiet, i femklövern och i oppositionen som bjuder på motstånd.
Och vi har otroliga tjänstemän och medarbetare i kommunen.

Alltid lika tacksam för det stöd jag känner hos många Växjöbor oavsett vilket parti de röstar på.

Till slut en kommentar kring Text-TV och uppslaget i SvD om moderat kritik mot den s k decemberöverenskommelsen. Skåningarna och andra har rätt om att vi haft en introvert partiledning som satt i system att inte ha kontakt med aktiva moderater ute i landet. Nu har vi dock en lyssnande partiledning. Och vi måste komma ihåg att ett nyval som sd kunde gjort till en folkomröstning om flyktingpolitiken inte hade varit bra. Nu sitter sossarna och får skäll av alla egna kommunstyrelseordförande fram till nästa val. Som ser att vi går mot en social kollaps. Och att
flyktingmottagandet kan leda till höjd skatt eller andra nedskärningar. Och verkligheten kommer
också att komma ifatt i alla fall några allianspartier. Sverige skall fortsätta vara ett av Europas mest generösa länder. Men dagens omfattning är inte vare sig socialt eller ekonomiskt hållbar. Merparten av det s k reformutrymme som regeringen har i budgettider äts upp skenande kostnader för
flyktingmottagande. Och nu är det väl ändå dags för att ge Fredrik Reinfeldt en credit för ärlighet. Det var precis det han sa i valrörelsens slutskede. Och som väckte beundran och kritik.

Vi knegar på. För att hitta lösningar på bättre integration. Vi är rätt bra i Växjö. Fick på begäran berätta om detta för vår integrationsgrupp i partiet. Arbete och Välfärd gör bra ifrån sig. Och kommunen tar sig an frågan på ett positivt och seriöst sätt. En projektidé som jag tycker är lysande
kommer från Värends Räddningstjänst. Att utbilda ambassadörer i Araby. Som kan gå in som deltidsbrandmän.
Det är vårt skyldighet att både analysera möjligheter och problem. Och göra vårt bästa. Men självklart är det så att en enkel uppgift är lättare att lösa än en svår.

Undrar hur det skulle se ut i Sverige om alla kommunstyrelseordförande satt i riksdagen? Hur skulle då regeringens politik se ut? För att gå igenom? Alla partier sliter med samma sak. Men kd som myntade begreppet Verklighetens folk hade/har rätt. Vi har en diskussion i Stockholm och en annan ute i landet.

Blekinge 20150329

Bo Frank