torsdag 26 mars 2015

Earth Hour, Vidar Andersson, Sergel Plaza och Alla är Bo Frank igen!

Var har denna vecka tagit vägen? Från 07.00 till 22 varje kväll! Måndagen beskrev jag!? Tisdag  var det invigning av VEAB. Först sedvanliga morgonmöten. En sparsmakad invigning som dock var bra upplagd. I stället för Kungen kom Ibrahim Baylan. Trevlig att resonera med. Diverse småmöten på eftermiddagen. Gick så på Vetenskap de Lux med lilla frun. Drack öl och hörde de lärda från Linné prata bioenergi och alger.

Gick så till stationen vid 20.00 och hämtade Clarie Roumet som kom från Bryssel. Clarie är chef för Energi Cities. Och en fransyska som pratar fyra språk. CR checkade in på PM. Så snabb macka och vin på Tak tillssammans med vår lilla miljöberedning.

Hämtade CR på hotellet. Samtal i kommunhuset. Kring Växjös miljöarbete och hur vi kan växla upp vårt engagemang i Bryssel.
Så till konsthallen. Dags för Växjödeklarationen. En uppmaning till EU, regeringen och Europas kommuner. Åsa Karlsson Björkmarker höll ihop förmiddagen på ett lysande sätt. Tillsammans med Ola Larsson från Andritz. Yvonne Ruwaida gjorde bra ifrån sig, Claire likaså. Och Niklas Nilroth från Volvo som lagt ett par dagar denna vecka på vårt miljöarbetet. Stor respekt för hans engagemang. Lunch på PM. Gick med Yvonne och Clarie till tåget. Clarie till Paris på middag med Europas alla huvudstäders borgmästare för att peppa dem kring klimatfrågot.

Mötte företagare. Gick igenom kvällens After Work med Åsa. Gick så med lilla frun till PM. Åsa och jag kåserade kring Växjös miljöarbetet. Trevlig kväll.

Hem sent. Läste i kapp nyheter. Hör Vidar Andersson som vill diskutera minsking av Sveriges flyktingmottagande. Nu börjar även seriösa sossar komma ikapp verkligheten. Noterar att när försvaret vill ha en miljard så pratar Magdalena Andersson om skatteökning. När Migrationsverket vill ha 80 miljarder talas det inte om skatteökning! Varför? Jag anser att vi går mot  allvarliga sociala problem i Sverige med skenande offentliga utgifter. Och fattar inte skallet på danska sossar. Är det inte självklart att det måste vara arbete som väntar den som vill komma som flykting. Alla måste ju bidra.

Åkte till Kosta idag. Två dagar med kommunens samlade politiska ledning  och förvaltningsledning. Vår utvecklingschef Anna Karlsson hade näst intill haft fria händer att göra programmet. Jag inledde dagen och hälsade bl a vår nye kommunchef med i gänget.

Avvek dock innan middagen för att ta mig till Stockholm. Skönt att äta en fin macka från Öhs lantcafé på planet och en Smålandsöl. Kände mig helt säker att flyga. Flygbuss. Gick i regnet till Sergel Plaza. Har nog inte bott här sedan Suzanne och jag var på antiappartheidkonferens i Stockholm och hörde Palme någon kort tid innan han mördades.

Läser i kapp mig på mejl. Bjöd in Monica Widnemark, Nord-Koreas ledare, som hemlig gäst till middagen för att styra upp det hela i min frånvaro. Lär väl få rapport. Ogillar starkt att utebli från strategisamråd. Men när partiet kallar måste man ställa upp. Har möte min arbetsgrupp kring integrationsfrågor i morgon. Hör tendenser till åtstramningar i andra partier. Är dock osäker på manöverutrymmet för vår arbetsgrupp. Men det klarnar innan midsommar.

Man tyckte att Sergel Plaza var lyxigt förr i världen. Åldern har dock kommit i kapp detta hotell. Riktig gamla hotell bevarar dock sin aura bättre.

Vår miljövecka som avslutas på lördag har varit en framgångssaga. Jordens undergång? Lyckas vi inte stoppa den globala uppvärmingen så går det åt skogen.

Nu om flyktingmottagningen på Aktuellt. Förr två år sedan var jag ensam i hela Sverige att i Aktuellt kräva att staten skall betala vad det kostar för flyktingmottagandet. Nu redovisar Aktuellt att 90% av alla sossar som är kolleger till mig säger samma sak.

Alla är Bo Frank. Numera. Ute i verkligheten.

Oavsett vem som regerar Sverige så blundar man för verkligheten, problemen och kostnaderna. I Stockholm verkar det som om flyktingmottagandet alstrar pengar till Sverige. Att inte Grekland tar sig ut sin kris genom fler flyktingar? Konstigt. Ylva Johansson kallar flyktingmottagandet för. "Svarte Petter". Detta borde väl väcka till debatt. Inte mist ordvalet.
Hör Ylva Johansson svamla i TV. Och precis som Erik Ullenhag så pratar hon som om alla som kommer är läkare. Att inte media en gång för alla klarar ut hur många som verkligen är läkare!? Det har mytbildats om detta i decennier.

Har hört genomgång hela dagen om utvärdering av kommunens verksamhet. Är imponerad över allt som görs och alla duktiga medarbetare i kommunen.

Så var det dags igen. Cyklande man nedlagen tidigt på kvällen. Enligt media tre ungdomar.PS Noterar att media helt i sin ordning speglar när jag är emot alla flyktingförläggningar i kommunen. Hoppas de noterar att jag är positiv till nytt boende för s k ensamkommande flyktingbarn på Öster i Växjö. Dessa ungdomar är ofta skötsamma och kommer snabbt i arbete. DS

Bo Frank
Stockholm 20150326