lördag 14 februari 2015

Dum i huvudet, okunnig eller oinformerad??

Läser att amerikanarna tror att IS är det största hotet det närmsta decenniet. Blir bekymrad i två avseenden. För det första kan inte en del svenska journalister geografi. Amerika är inte USA. Amerika är en kontinent. Till Nordamerika tillhör t ex Mexico. Notisen handlar således om medborgarna i USA och inte om amerikaner.

Det andra, än värre, är ju att den globala uppvärmningen är det största hotet mot USA. Och resten av världen. Om inte den galne Putin sätter fingret på avfyrningsknappen för kärnvapen. Medborgarna i USA är trots fria media bland de mest introverta. Republikanerna, som kan tävla med talibaner om att tillhöra de mest inskränkta, odlar myten om att den globala uppvärmningen inte extsterar. Och gör den det så har det inget att göra med kol och olja.

2014 var det varmaste året någonsin. Det håller,  på ren svenska,  på att gå åt helvete. 3 grader varmare 2100 är katastrof. Gigantiska flyktingströmmar, en värlsekonomi som kollapsar och tänkbara krig och konflikter.

För varje ansvarskännande borgmästare, politiker och regeringsmedlem måste denna fråga vara nr. 1. Det är den för mig sedan lång tid tillbaka. Satt i en lång Skypeintevju med en konstnär från USA om just detta i fredags. Vi jobbar med Earth Hour, Växjö är världens mest aktiva kommun mot global uppvärmning. Uppmärksammade av alla utom SmP. Men så är det. Man ser inte det som finns på nära håll och gör man det skall det helst vara negativt.

Underbar dag. Trots ont i nacken. Läst, läst och läst. Handlat en del på Johanne. Växjös bästa butik i alla avseenden! Vi  är där flera ggr per vecka. Gått. Långt! Bra för nacken, tror jag!  Sett Yellow Submarine med hustruns barnabarn Julia Filippa, tre år. Som pratar eneglska, albanska, spanska och svenska. Och som kommer att gå i en internationell skola där hon bor. Utan kepsar på huvudet. Där man ställer sig upp och hälsar när någon kommer in i klasrummet. Och där rektorn backar upp sina lärare! Och där man visar respekt för varandra. Den svenska skolan är delvis i fritt fall! Och det speglar hur det är i Sverige. Bekymrad över att inte något parti egentligen vågar stå upp för en förändring åt rätt håll.

Nu kommer Julia Filippa och vill att jag skall läsa för henne. Köpte ett Beatlespussel till henne i Stockholm förra helgen. 1000 bitar. På Drottningsgatan finns Sveriges största musikbutik med DVD, prylar, vinyl, böcker och annat.

Omvärldsspaning. Lund. Mer internationell stad än Växjö. Många utländska medborgare med bra jobb som väljer skolor som fungerar. Med ordning och reda. En kommuns främsta uppgift är kanske att driva skolor som fungerar. Hoppas och tror att det är så i Växjö! Eller? Vad tycker du?


Bo Frank

Växjö 20150214