måndag 22 december 2014

Våldsamma Växjö och våldsamma Mexico

Gick på ännu en marknad och köpte 10 kg tomater till lutfisken. Och ost. Med en ung dam som inte kunde ett ord engelska. Sexton år och fulländad att pruta och hålla otäckt folk borta. Släkting till min lilla fru.  Köpte 2 kg Edamer som uppskattades mycket i den stora familjen där man inte vet vem som kommer och äter eller sover över. Och tar sofforna slut, sover man på golvet!

Vid 14-tiden upphämtad av ett lyxigt vrålåk som nog besökte vår stadsdel för första gången. Famljer till några mexikanska flickor som vi haft som gäster många gånger och som var lekkamrater med hustruns dotter. En av flickorna hade ensam besökt 24 länder i Europa i år under ett halvår. Den andra flickan, kusinen, hade läst i Växjö ett år. Både flickorna har mexikansklibanesiskt ursprung. Vi åkte till en gigantisk stormarknad, snäppet under Mall of America i storlek. Där fanns bl a två Liverpool-varuhus. Vi blev bjudna på en fyrarätters måltid i en känd restautang. Vi började med finaste Tequila, tomatjuice med peppar och diverse tilltugg. Måltiden tog tre timmar.
När jag förde in samtalet på våldet i Mexico kontrade flickorna med att de sett på facebook att en man knivhuggits illa på Campus i Växjö. De ansåg plötsligt Växjö som en osäker grön stad.

Blev hemkörda. I varenda gathörn kastade sig fattiga ungdomar fram för att tvätta vindrutor, sälja tidningar, smågodis eller göra akrobattrix. Fattigdomen är stor, mycket stor. Och lyxen är påfallande. Blir bara förbannad när Rädda barnen kommer med sina undersökningar om barnfatttigdom i Sverige. Sverige är det mest inkomstjämna landet i Sverige. Problemet är snarare att alla trygghetssystem tar bort alla drivkrafter. Både hos svenskar och invandrare. Och våra tryghetssystem kommer att knäckas av omfattningen av dagen invandring. Ju närmre regering och riksdag desto blindare.

Kortspel hela kvällen med släktingar till hustrun som kommer och går!

Just nu framkommen till den underbara staden Queretaro. Mera om detta i morgon!

 Bo Frank
Queretaro 20141222