tisdag 23 december 2014

Buss på villovägar, Beatles och lutfisk! Fortsättning!

Mexikans frukost. Mängder av frukter, tortillas, stekt ägg och bruna bönör. För svagt kaffe till lilla frun och kamomillthe till mig.
En skabbig låg taxi till Norra Busstationen. Den nuddade underredet på alla hundratals gupp under den 20 min långa färden.
ETN buss till Querertaro. Varje passagerare hade helt liggbart säte, egen TV och vi fick fika på bussen. En toa för män och en för kvinnor. Lite irriterande att chauffören stannade då och då för att handla fika till sig själv! I taxin hade chauffören på Beatles med hög volym. Det var den dagliga Beatlestimmen i den kanalen. Det finns en kanal som bara har Beatled dygnet runt. I bussen var det Beatlesmusik!

Hustruns tvillingbror hämtade oss på bussstationen. Hem med våra ryggsäckar. En Tequila i solen på lilla altanen. Så ner till den gamla stadskärnan som är minst 10 ggr större än Växjös stadskärna. Staden grundades på 1500-talet och Querertaro betyder den stora staden på ett indianspråk. Idag finns här 600 000 invånaare och 2 miljoner i staten med samma namn.

Den gamla stadskärnan helt intakt. Vackar fräger på husen, mängder av torg och språng. Var inne i det gamla rådhuset där frigörelsen från Spanien planerades 1821.  Q liksom många andra mexikanska kulturstäder har totalförbud mot reklamskyltar och annat som stör sinnet. Underbart. McDonalds  -- strömmen snart slut. Återkommer! Glömde kabeln i Mexico City!

I varenda gathörn musiker. Den första jag hörde spelaxde Yesterday på Saxofon. Nr två spelade Elinor Rigby på fiol. Beatlesgreher o varenda affär. Em affär hade en massa keramokfigurer som var Beatleskopior. Vi vandrade ut och in i smakfulla små hotell, butiker, prång. Inte ett kolapapper på stan. Inte en fimp. Slitet men vackert. Försäljning i varje gathörn. Laid back jämfört med Mexico City. Körde tillbaka till vår stadsdel. Taggtråd runt hela området. Beväpnade vakter när man körde in till området. Det är så det är.

Vi var bortbjudna på lite lutfisk hos goda vänner till hustruns bror. Vi var bjudna halv åtta. Kom halv nio. Och lutfisken serverades 23.30. Innan dess vin och prat. Lekar. En man som också var bjuden var musikant. Och spelade Beatleslåtar med sina vänner. Gitarrer, bas, fiol och dragspel. Basen var en konstig aukustisk bas med sex strängar. Hemma halv två. Det visade sig att de andra gästerna satt kvar till solen gick upp.

Den stackars vakten i vaktkuren hade ingen micro Han frågade blygt om han fick värma lite tortillas i "vårt " hus. Han jobbade i pass om 72 timmar i sträck i sin lilla kur.

Annan iakttagelse. Inga bilar har dragkrok. Kombination av platsbrist och att "folk" inte bär ovh fixar själva. Och därför inget IKEA i Mexico.

Q 20141223

Bo Frank