torsdag 18 april 2024

Att elda eller inte elda - det är frågan? PS PS

 Gick igång på P1 Nyhetsmorgon. Elda löv i trädgården eller inte? Litar till 99% på nyheter i Public Service. 

Så här är det. Många kommuner har förbjudit att man får elda löv och annat trädgårdsavfall. Man hänvisar till beslut i EU och förordning från regeringen. Något sådant explicit beslut finns inte i EU. Och svensk förordning svår att tolka.

I Kungsbacka, m styrd, är det tillåtet. De gör den tolkningen. I Uppsala, mp och s, är det förbjudet. I Växjö. Totalt obegripligt. " Vi bedömer att det i princip är omöjligt att elda utomhus i tätbeyggda områden". En obegriplig formulering. Låter mest som ett gott råd. 

Har undersökt vidare. Avfall Sveriges hemsida uppdaterades 11 april i år. De skriver att regelverket är otydligt. Och sammanfattar; " Något tydligt och generellt förbud finns alltså inte för villaägare att elda sitt eget trädgårdsavfall. eftersom ihopkrattningen av sitt eget trädgårdsavfall inte räknas som insamling". 

Det enda fel som Avfall Sverige har är dock att man krattar inte löv, man räfsar löv. Krattar gör man på grusgångar....

Tänker på mina förädrar, De eldade också torrt, oklippt gräs för den biologiska mångfaldens skulle. Mamma eldade och pappa gick bakom med vattenkannan. 

Tror EU har för mycket pengar för att lägga sig i fel saker. Är detta det stora miljöproblemet? Och Sverige gör ofta mer inskränkande tolkningar än vad EU avser. På område efter område. För många myndigheter befolkade av s k aktivister. 


PS Nu gått igenom 20 kommuner. Mer eller mindre kaos i denna fråga. I Kungliga huvudstaden är det tydligen tillåtetet två veckor om året.

Skulle tro att flertalet barn i Sverige får i sig mer rök vid korvgrilling än vara en bit bort från nån som eldar löv någon gång om året. Dags att förbjuda korvgrillning! Skall rösta på det parti som går till EU-val på detta.

PS Tror dessutom att det orsakar mer utsläpp genom att forsla bort löv. De flesta annvänder stora platssäckar och kör fossilbil. Förresten? Har någon av EU:s s k sakkunniga räfsat löv? Putin måste glädjas åt att EU producerar fler regelkomplex än vapen till Ukraina. 


Bo Frank

20240418