fredag 15 december 2023

Har återuppstått

 Drygt två veckor med elakt ryggskott. Var av 9 dagar med hustruns tre barnbarn mellan 2 och 11. Bara vi två på heltid. Fattar inte hur småbarnsföräldrar klarar sitt liv. Tre lämningar på olika skolor varje dag, hämtningar, olika fritidsaktiviteter. Lämna och hämta. I snorhalt och kallt väder. Två tvättmaskiner om dagen, två diskmaskiner. Trodde inte jag skulle överleva. Det finns en biologisk kompass att man inte skall skaffa barn i vår ålder. Men fantasiska barn som lärde mig mycket. Och dåligt samvete för min dotter i Lerum som hade en med vattenkoppor och en med vinterkräksjuka samtidigt. Hon har väl vabbat sen barnen föddes.....

Vi kom till Torekov i lördags vid 18 och sov till söndag morgon.... Till Braås på julmys i hembygdsparken. För kanske 30 de året i rad. M enda parti där. En del kampanj m i Växjö i samband med Musikhjälpen. I kylan. Skänker dock inte ett öre. Som vanligt till jul en del till de jag brukar. Har inte köpt eller tagit emot julklappar sen den dag jag minnns. Ogillar julklappar och hysterin kring detta. Och många har redan allt och mer därtill. Det är inte därför vi firar jul. Allergisk mot att ta emot saker. Säkert något drag av någon bokstavsförkortning. Är glad för att inte fått just denna diagnos.

Några höjdpunkter. Har väl ändå plöjt kanske tio böcker senaste tiden. Amos Oz, Hur man botar en fanatiker är det mest läsbara i vår tid. Till skillnad från många andra på min kant starkt kritisk till hur staten Israel och judiska bosättare uppträtt under lång tid. Har väl ganska samma uppfattning i detta som Carl Bildt. Har läst ännu en gång Camus Myten om Sisyfos. Om varför man eventuellt skall leva. 

Hade årets sista fullmäktige i tisdags. Saknar mitt eget ledarskap lite i denna församling. Men rätt skönt att vara en av 61. Fick mitt Borgmästareporträtt avtäckt. Nöjd. Gjorde inte som någon av mina företrädare. Inget traditionellt. Gillar inte armlängds avstånd till kultur och konst. La mig i en hel del. Allt utom mitt ansikte som jag inte kan göra nåt åt. Och fastnat i 60-talets popkonst. Stort tack till Birgitta Wärdal som fixat mitt porträtt. Och till Monica Sandberg på kommunen som skött mig och mitt under halva politiska livet. Innan dess Gull-Britt Persson....evigt tacksam för denna dam oxå. Ändå spännande och se sig själv ur någon anans ögon. Såg bara min bild på mobilen en gång innan jag sa OK. Blev bättre än vad jag trodde. Skit samma. Står ändå i nån källare/arkiv om något år. 

Också ett stort tack till hela vårt fullmäktige. Bra folk från alla partier. Och tack till f d v-ledaren Carin Högstedt som gick förbi på stan och tyckte jag hade ett bra tacktal. 

Ryggskottet släppt. Men, stel. Lilla mexikanska solen lite krasslig. Tog så nära jag vågde i knappen på mitt kavajslag. Frida Kahlo.  Och i bakgrunden. Den fria världens störtsta kulturfenomen. Måhända vid sidan om Jesus. 

Skall göra lutfisk med knaperstekt bacon i kväll. Terapi. Och inget vinförbud denna vecka. En Pinot noir till. Och har börjat på att läsa om alla Dickens. Gick en timme i Torekov i em och mötte inte en människa. Förmodligen mer folktomt än utkanten av Kiruna. 


Så blev det. 

Och bild från när jag tackade. Fick en replika till mig själv, något mindre...




Ett av mina politiska projekt nästa år är att kommunen skall återta varumärket Europas grönsaste stad. Idag vet ingen politiker mer än jag att kommnen saknar begripligt varumärke. Ingen vet ens vad det är när jag frågat runt. Skulle kunna skriva en masteruppsats, minst om hur det försvann....Men ytterst ett beslut som bara rann igenom utan debatt i fullmäktige. Och det värsta var att jag höll i klubban. De åren jag var ordförande i fullmäktige var min uppgift bara att klubba igenom kommunstyrelsens förslag. Och detta togs i total enighet. Min tid har varit. Men kan bidra med en del framöver. Men det mest tröttande måste ändå vara när jag inleder en mening.... På min tid gjorde vi si eller så. Jag ser hur folk tittar bort och anser det som icke relevant. 


Men det som är ett faktum är politiken byggt upp ett regelverk och processer som gör att administrationen tagit över. Malin&Co måste börja fatta snabba beslut och inte dra allt i långbänk. Och sluta lyssna på allt och alla. Då blir det varken hackat eller malet. Om nu någon vet vad det är. För mig är politik att leverera, fatta beslut och stå upp. Och sen får medborgarna sätta betyg på valdagen.


Har visst hopp i denna fråga. Nåväl. God Jul. Skickar inga julkort i år. Det blir till extra pengar till nåt mer väsentligt. 


Bo Frank

20231215