torsdag 9 november 2023

In i dimman hur länge?

 Gillar det ej. Köra bil i mörker och regn nuförtiden.

Var på studiebesök gruppmöte med m i regionen i Ljungy i går kväll. Kanske bästa gruppmötet på länge. Dialog, bra info, lysande föredragningar av Mikael Johansson, Ida Eriksson, Tilda Ragnarson, Rene Jaramillo och Marcus Walldén på sina ansvarsområden. Härlig stämning. Inser att jag en gång haft samma energi och klarat en del av detta. Nu mest hur det var förr, lite smågnäll men fortsätter att uppmuntra andra som jag alltid gjort. Föreläste "förr" om organisationsteori och ledarskap. Nu nya teorier som kommer och går. Inkludering, processer mm bla bla bla. 

Min erfarenhet. Tydlighet i förväntningar, se människor, vara synlig och ge beröm. Men slå bakut när det blir fel utan att förminska någon. På min tid trodde jag på s k Management by walking around. Det tror jag fortfarande på. Hur fabrikören, ej direktören, tog en runda runt i fabriken varje dag och såg medarbetarna. Frågade hur det var hemma, stannade och lyssnade ett tag.

Vet ej hur det är riktigt idag. Men påfallande hur mycket större missnöje det finns i offentlig sektor än i privata företag. Är det för att den är offentlig/öppen sektor. För att lönen kommer nästan oavsett i offentlig sektor. Det är väl bara Oliver Rosengren som skulle kunna klara och göra en snabb sökning på detta. Eller kanske universalgeniet Gunnar Wetterberg. Som är det "mesta" orakel jag träffat under årens lopp.

Dimman. Tillbaka till ämnet.  Körde sent från Ljungby till Torekov i går kväll.  Ösregn och mörkt. Har mitt knep. Älgstaket ,  då drar jag på som bara den. Men gillar det inte. Att dra på, men en orolig själ.  Och gillsr inte mittseparering som nästan ger klaustrofobi. Annars ligga efter lastbil. O följa den. Bra knep. 

Hemma i T. Hustrun kommer först i morgon. Läste ut hela Fortfarande Alice. Till sent på natten. Börjar efter denna bok känna Alzeimer. Alice, professor på Harvard som går in i A som bara 50-åring. Författaren Lisa Genova dr i neurovetenskap. Tagen av denna bok.

La lappar på köksbordet idag på morgen vad jag skulle göra idag. Det var inte mycket. Gå i regnet en långpromenad. Gjort. Avbockat. För ovanlighetens skull insändare till SmP. Gjort. Motion till kyrkofulläktige. Gjort och inskickat. Tvättmaskin. Pågår. P1 pågår. P4 ibland på fm för att slippa lyssna på dem som är värre än jag i Ring P1. 

Återstår. Avsluta detta. Meddela mig med omvärlden. Hustrun. Ta fram en ny bok. Och som en halvautistisk person. Mat exakt på rätt klockslag. Varierar mellan blodpudding och kalvlever när hustrun inte är hemma. Och tända många levande ljus som alltid. 

Ja, det var väl det för idag. Räknar ner till jag kan åka till stationen i Båstad i morgon och hämta min lilla mexikanska sol. 


Bo Frank

20231109