söndag 15 oktober 2023

Snabbresa till Paris

 Paris. För mig Henri de Toulouse Lautrecs affischer med lättfotade damer för klubben Moulin Rouge. Kanske den stad jag känner bäst. Trots att jag bara varit där kanske bara  sju eller åtta gånger. Första gången i början på 70-talet med en flickvän...

Har gått de stora och långa boulevarderna på längden och tvären. Seine, Notre-Dame, Eiffeltornet, runt på Montparnasses, upp till Sackre- Cour, ner till Triumfbågen. Champs-Elysées. Louvren. Bakgator, gått vilse. Missbedömt avstånd. Innan GPS,  ofta utan karta som alltid. Och utan GPS när den väl kom. 

Känner dofterna av regn på asfalt, rostade kastanjer, snusk och odörer. Franska cigaretter, exklusiva parfymer och avgaser. Ser myller av människor från världens alla hörn. Välklädda och tiggare. Pampiga gamla hus. Hyreskasernerna i ytterkanterna. Paris, kanske 2 miljoner människor. Med förorter kanske 10 miljoner. Har bara varit i förorterna i moderna böcker.. Hade hela Paris Metrokarta i huvudet. Och åkt och åkt. Ibland  bara för att åka. I verkligheten. " Vi får se var vi kommer upp". Då, förr, snabbare tåg än i London. Gummihjul och mindre skakiga. Har haft många Citroen i mitt liv. På den tiden de gjorde skillnad och vädjade till människors själ. 

Känner Paris väl genom Balzac, Hugo, Maupassant, Flaubert, Modiano och andra.  Insupit deras miljöer, människor och sammanhang. Har haft egna romaniska stunder i Paris. Tagit del av Picasso, van Gough, Matisse och många konstnärer som verkat i Paris. Från Sverige ett lämmeltåg av författare och konstnärer. Carl Larsson, Zorn, Karin Bergöö, Jenny Nyström, Eva Bonnier.... listan är lång. Och det svenska universalgeniet Strindberg. 

Ingen stad har betytt mer för konst, mode  och kultur. Och gett människor så stort utrymme för det egenvalda livet. Och för excentriska livsstilar, 

Mina kunskaper om Paris vilar på  insikt om dunkla och ljusskygga miljöer. Fattigdom och lyx. Från slott till koja. En man som bedömde men inte dömde. Som såg och iakttog. Simenons Kommisare Maigret. Brasan, pipröken, våta ytterrockar, avsminkade prostiturade, justitieråd, gaslyktor, barer och åter barer. 

Simenon. Har det funnits en mer " produkiv" man? Men  över till det litterära. Kanske 300 romaner och 500 noveller. Inte en vrå av människans innersta skrymslen är för honom oigentränglig. Hittade och läste denna bok en gång till. Och återupptäckta irrfärder i Paris. Har väl lästa alla 50 ellet vad det kan vara om Maigret. Och en del annat av Simenon. Simenon var dock var belgare,  men slutade sina dagar Lausanne. Inte långt ifrån Kamprad tror jag? 

Paris. Närsomhelst. Besvikelse, när jag för första gången såg hur liten Mona-Lisa var... Och Charles de Gaulle är väl världens mest oorganisersde flygplats. 

Min första flygning gick dock från Bulltofta till Le Bourget, inne i stan. Och då kostade en trerätters dagens ca 10 kronor på ett hak med lite husvin till....





PS Senast gången jag var i Paris måste varit FN:s stora klimatmöte 2017 eller så. Lite starstruck av en del kändisar från Hollywood, men har nog skrivit om det. Träffade Ann Hidalgo som fortfarande är borgmästare i Paris. Fortfarande klok, beläst, karismatisk, stilig,  men socialist. Det sista kan dock betyda vad som helst i Frankrike. Dock att notera att Ann är född i Spanien. 

Bo Frank

20231015