fredag 20 oktober 2023

Delar inte Oliver Rosengrens uppfattning

 Inom m råder olika uppfattningar om vindkraften, Och det s k kommunala vetot diskuteras, Och när i processen detta skall kunna komma in.

Problemret är att vi behöver mer el och kapacitet att föra över el. Nu. Oliver är känd för att fatta beslut på rationella fakta och har kunnande som få. Men plötsligt händer det. Det kommer andra bevekelsegrunder. 

Jag vill snararde gå åt andra hållet. Att minimera det kommunala vetot. Varför? Delarna skall inte bestäma över helheten. Beslut  om rikets säkerhet måste fattas på nationll nivå. Till rikets säkerhet hör infrastruktur, försvarsanläggningar, elproduktion och överföring av el. Vi kan inte vänta in ev ny kärnkraft. Är ledtiden 10 år, minst? Vi behöver mer el nu. Ökad överföringskapacitet, fler "öar" för lokal produktion och lagring. Och vi behöver regelsystem för snabbare handläggning av det våra myndigheter jobbar med. Vi kan inte låta varje kommun bestämma vad som är bäst för Sverige.

Till sist. Gruvor, uranbrytning och liknande? Kommunalt veto. Nej. Då får vi ingen energi och inga metaller. Mer än det Kina tillåter. 


Bo Frank

20231020