lördag 9 april 2016

Vad är en rödhake värd? Och om ledare!

Detta med systemtjänster. Återkommer till det. Slitit som en galärslav med det jag ogillar. Den stora trädgården i Blekinge som aldrig varit så förfallen. Räfsat, klippt ner och försökt förhindra förfallet! Gräset redan högt. Klipper det nästa helg! Då är hustrun med mig och står för uppmuntran och lite räfsande. Så kom min kompis. Rödhaken. Min favoritfågel,  till arten och just denna individ som funnits här länge. Ett par. Honan skyggare. Vi pratade med varandra säkert tre kvart. Till slut var fågeln bara två meter ifrån mig. Extremt ovanligt! Sitter i "matsalen". Det enda vackra rummet i huset. Sikt i 180 grader. Fönster mot havet. Havet mörkt blått, himlen ljusblå. Kala öar mellan horisonten och mig. Båtar glider med män som kastar efter gädda i viken. Flest gäddor i Sverige i Blekinge.
Systemtjänster. Vad är en rödhake värd? Vad är en humla värd? Kanske miljarder och åter miljarder sammantaget. Utan insekter, ingen pollinering, ingen frukt. Och rödhaken? Vet inte. Men vårt samtal var mer inspirerande för mig än det senaste fullmäktige! Och då kanske jag skall ägna mig åt rödhakarna! Lakers? Kunde inte gjort det bättre själv. Vi tar det i Växjö på måndag. Nåväl! Nu snart laga god fiskrätt till mamma och mig. Öppnat en god Chablis. Mamma, 90, har gjort det hon kunnat utomhus. Och la in en brasa tills jag kom in.
Och hittade en flaska vit Blossa. Sötman försvinner med lite lime......


Jag har tagit kväll, men fåglarna kämpar utomhus. Och sätter bo. Utan att åka till Norrgavel eller Svenssons.  Inte ens till IKEA. Och alla små kryp och insekter ser vi inte. Men finns ändå, för att travestera Olle Adolfsson.


PS Hörde Göteborgs nya ledare på P1. Teoretisk och svamlig socialist som efterträder den alltid lika sura och bekymrade Annelie Hultén. Vad man längtar efter Margret Thatcher, Göran Persson och Göran Johansson. Lättare att förhålla sig till folk som står för nåt än sådana som bara pratar och analyserar! DS
Blekinge 20160409
Bo Frank