söndag 10 april 2016

Nej, nej och åter nej - och om hur politiker räds för media! Symbolhandling!

Ser i SmP att både c och lib säger nej till ny storregion. M, s, v och sd har tidigare meddelat samma sak. Och det gör väl kd snart också. Tydligare kan det inte bli. Regionförhandlarnas arbetssätt har varit att försöka frammana entusiasm för en karta över nya regioner. Utan att vi vet innehållet. Med uppmaning till berörda, kom överens om hur ni vill ha det. Och med denna uppmaning följer inte ens att alla pusselbitar skickas med! Vad finns det för statliga funktioner som skall regionaliseras!? Jag skall ärligen erkänna att jag ändrat uppfattning i denna fråga. Jag tror inte längre på storregioner. Inte ens om vi skulle komma ihop med Skåne som i så fall skulle vara det naturliga. All arbetspendling sker söderut, vi har sammanbygd infrastruktur, sjukvård och kulturell infrastruktur. Och min "berömda" tes hellre Köpenhamn norra än Jönköping södra håller ännu. Man kan genom avtal nå samverkansfördelar med andra. Och sjukhusen i Ljungby och Växjö kan kanske specialiseras mer för att nå ökad effektivitet och bättre vård. Och psykiatrin? Produktiviteten är så låg så att den kan inte bli mindre effektiv!


För 30 år sedan då jag var ordförande i Skolstyrelsen och Carl-Olof Bengtsson var vice ordförande kallades vi internt i kommunen för skolflygstyresen. Vi hade ett dokumenterat omvärldsintresse. Denna kultur tog vi med oss när vi blev kommunaltråd och ansvariga för Växjö. Kommunen har en internationell policy, vi uppmuntrar olika verksamheter till internationellt utbyte, i alla jobb i kommunen skall det finnas en internationell dimension också för att medarbetare inte skall uppleva att man fastnat i en öken! Vi försöker dra internationella och nationella arrangemang till Växjö. Vi har dragit in uppåt 100 miljoner i EU-medel. Vi sätter Växjö på kartan och vill få besök. Vi har under årens lopp haft samarbete med kanske 50 städer runt om i världen, olika regioner - Kina, Vietnam, USA och Syd-Afrika bara för att nämna några. Åsa Karlsson Björkmarker sitter i styrelsen för den internationella miljöorganisationen ICLAI, Per Schöldberg är med i styrelsen för Union of Baltic Cities. Själv är jag vice president i Energy Cities/Europas borgmästarkonvent, med Cheryl Jones Fur som ersättare. Andra politiker och tjänstemän är med i annat!  Kommunen är med i kanske 10 olika internationella sammanslutningar. Det går bra för Växjö. Vi kämpar för att få lokal uppmärksamhet för vårt internationella arbete. Förra året var delar av vår kulturnämnd i USA och nyss i Paris för möte kring vårt program för Fria ordets hus och vår fristadsförfattare. Så vitt jag kommer ihåg, ingen media på detta! Men när Alvesta kommun skall försöka komma ut skyttegravarna och åka bort för att prata sig samman. Då blir rubriken Lyxhotell. Och detta lyxhotell ligger i Kosta. Inte ens i Costa del Sol! Jag har efter åtskilliga besök i Kosta inte sett nåt lyxhotell! I de mindre kommunerna känner man sig så påpassade av media att man i princip har noll ambitioner på det internationella området. Jag vet. Jag hör vad mina kollegor säger, jag träffar dem varje månad. Och man har inte ens på ambitioner på den nationella nivån. Vad detta betyder i plus och minus kan jag inte klara ut. Men det är hämmande att man räds för att tänka och agera utanför boxen. Dålig ekonomi, avundsjuka, alla passar på alla, nån får en julklapp, någon annan får ingenting, kan man beställa en "lyxig" räkmacka från Börjes? Det kan bli en negativ spiral neråt. Själva har jag alltid hävdat tesen. Bättre med 98 medarbetare som har det trevligt än 100 som inte trivs! När en organisation inte förmår hålla Jante borta bli det en sorts medelmåttornas tyranni! Därmed inte sagt att en kommun skall ägna sig åt excesser. Jag tror nog att alla bildade läsare av denna blogg förstår vad jag är ute efter. Måttfullhet är en lika viktig ingrediens som att ta ut svängarna och tänka utanför boxen. Ännu en gång! Bättre med 98 personer som gör ett bra jobb än 100 som går på halvfart och sneglar på varandra!


Detta var allt för nu! Och vi skriver redan
Blekinge 20160410
Bo Frank
Blogginlägg 1350


PS Ser att Ylva Johansson och Karl-Petter varit i Bjuv upprörts över företagsnedläggelsen. Hade gjort samma sak om jag haft deras jobb. Samtidigt som de vet att den svenska modellen bygger på att företagen är lönsamma och levererar både till fackets aktiefonder och till andra aktieägare. Den svenska modellen bygger på stora exportföretag som lägger ner i andra länder när profiten kräver det. Synd bara att inte media ser igenom detta. Har inte noterat en rad om detta efter att ha scannat media DS