onsdag 13 april 2016

Favoriter

Av olika skäl är lilla Karlshamn och Helsingborg två av mina favoritstäder i Sverige. Gillar Borgholm också fast det är en återvändsgränd!


Fullspäckad dag i Helsingborg. Gått igenom hela deras samhällsplanering. Styrs av de Blågröna de också. De har lägre ambitioner än vad vi har för bostadsbyggande. Vill bygga 1000 nya bostäder per 2200 nya invånare. Lyxigare ambitioner för flyktingar. Lite mer förtätning. Men sliter med staten som ger dem problem också. Men, hela havet..... Närheten till havet.... Vi bygger  billigare och smartare. De har mer av helhetsgrepp på hela kommunen. Kommit längre med digitalisering. Särskilt stadsbyggnadskommunalråd! Tendenser till att tiggeriproblemen ökar i Sverige i sommar. Vi kan inte tillåta tältläger och nedskräpning. Den fria rörligheten är tillför människor som kan försörja sig. Annars får ju Göran Persson rätt. Med social turism. Och GP vill förbjuda tiggeri. Och det vill jag också om omfattningen ökar så att människor känner obehag och att det växer upp tältläger!  Lunch på deras stora idrottshus. Rundresa. Möte med samhällsbyggnadsberedningen. Få ärenden. JP från Kalmar är som sagt ordförande. Han är begåvad över snittet. Och har fler rävar bakom öronen än vad jag har. Bedrövligt bara att han saknar en enhetligt opposition på hemmaplan. Jag har ju Åsa som dissar och samtidigt är en tillgång. Jäkla balansgång att vara i opposition. Jag vet, om någon. Balans mellan felfinneri och smarta idéer! Dock. Oppositionen har alltid med pengar av olika skäl!!


Gjorde en del samtal. Kom överens med vår näringslivschef om att vi måste ligga på regionen. IKEA och vi kräver några direkttåg till och från Älmhult. Problem. Bättre X2000 till Stockholm. Och flyget är inte heller optimalt. Ingen kommun har en mer hängiven näringslivschef! Ingen kommun har fler committade medarbetare än vad vi har i Växjö. Och kommunchefens mantra börjar eka! Bra skall bli bättre!!! Tänker därför inte upprepa det! Har lagt sista handen vid förordet till kommunens bokslut! Där finns en del.


Ser ut över sundet och norröver mot horisonten. Båtar och åter båtar. Fortfarande händer det att vissa båtar går på grund med knallfulla kaptener....  Fast Oslobåten från Cph stannar inte längre. Fint att glida in i Oslofjorden en morgon i maj med full sol.... Tänker göra om det. Nästa år!


Skall nu gå en kort runda innan vi går och äter på ett bättre ställe i Hborg. Får se om jag sitter kvar eller försöker smita till hotellrummet för att se matchen. Men, oavsett. Är helt nöjd med Lakers insats. Och förbereder mig på att gå på DFF på Söndag.
I morgon fortsäter vårt program söderut mot Eslöv, Lund och Malmö! Vad mer att berätta!? Känner att det borde vara fler förunnat att få kunskap om hur man gör på andra ställen. Men min uppgift att förmedla det. SKL har idag presenterat en skrift där Växjö nämns som en föregångare i stadsplanering! Tillsammans med Halmstad, Uppsala och Mora. Den kommer inte att bli något lokala media nappar på! Jag lovar! Nåt mer?  Växjö har fem nya toppchefsposter i pipeline. Det skall bli intressant att se hur attraktiva vi är. Toppchefer är en bristvara! Kommuner som är mindre än Växjö ( mindre attraktiva ) tvingas t ex att betala 50% mer för en kommunchef!! Tillgång och efterfrågan!!


Ser mig inte mätt på vattnet från hotellfönstret. Rent teoretiskt skulle detta rum räcka som sommarstuga under Juli!? Undrar vad det skulle kosta!? Skall faktiskt kolla!!


Bo Frank
Helsingborg 20160413