lördag 5 december 2015

Paris dag 3 - bland de stora elefanterna

Snabb morgonpromenad från statshuset upp till Monmatre och Metro hem. Till Paris rådhus. Som ett slott! Igenom ett enormt säkerhetsuppbåd. Mer än tusen personer slussas i bussar till en gammal saluhall i närheten. Poliseskort och avstängda gator. Trerätters med tillhörande drycker. Några tal. Paris borgmästare Ann Hildago hälsade välkommen. Där fanns borgmästare från alla sorts städer på jorden. Allt från Los Angeles till Santiago och Växjö. Satt med en energisk vice borgmästare från Taipei. Kvinnan, en professor i ekonomi, hade bott 20 år i Tyskland och pratade de flesta språk. Minglade runt och delade ut sitt kort till alla. Där fanns politiker i rg
Polispådrag och bussar tillbaka till rådhuset. 700 borgmästare skulle fotas i en trapp inne i rådhuset. Det tog sin lilla tid. Därefter följde en tretimmarssession. Borgmästarna i ett rum och andra i stora salar i anslutning. Proffsigt. Säkert 40 personer gjorde korta framträdanden. Verkade som den stenrike f d borgmästaren i New York sponsrat en del. Det stod Bloomberg Foundation lite över allt.

Michael Bloomberg och Paris borgmästare inledde. Därefter följde borgmästare från många länder. Dock ingen från Skandinavien. Robert Redford, Leonardo Dicaprio och en massa kändisar. Dock tunt med borgmästare från stora städer i Indien, Ryssland och Kina. FN:s generalsekreterare avslutade dagen.

Till hotellet och av med finkostymen. Fixade mejl. Ringde några för sent som sökt mig. Växjögänget gick en 25 min över Seine, via Notre Dame. Till Paris äldsta restaurang, kan den ha hetat Le Procope? SKL hade måltid för den svenska kommundelegationen. Med politiska företrädare för SKL, Göteborg, Växjö och Nynäshamn. Fick värdinnan till bordet och tackade för maten. Och konstaterade i en vanlig ordning att det är kommunerna som sköter landet! Maten sisådär.

Promenad "hem" genom ett myllrande folkliv.

Höghastighetsjärnvägen? Luftslott? Anders Borg kallade projektet för ett science fiction projekt så sent som för tre år sedan. Gökunge? Tror inte det räcker med de siffror som presenterats nu. Gemla station började med 5,5 miljoner och slutade på 30. Så länge projektet finns är det emellertid min uppgift att bevaka Växjös intressen. Vad att göra? Den nuvarande stambanan klarar inte fler och snabbare tåg.
Kallt i Paris idag. Träff med journalister. Till en av Paris bästa krogar för att hålla klimatföredrag. Krogägarens hustru är professor i filosofi och borgmästare i ett av de stora distriken i Paris. De har bjudit in prominenta gäster. De hittade mig i The Guardian.

Får se hur lång tid det tar. Har också en middagsinbjudan till Eifeltornet, första etagen, från Paris borgmästare. Oklart vad jag gjort för att förtjäna detta. Har släpat med mig lite tyckt material från Växjö.
Nu ut på stan. Och skall först vinka av Cheryl Jones Fur och Julia som åker hem idag.


Bo Frank
Paris 20151205