torsdag 13 november 2014

Hård dags natt! Wagner eller Beatles?

Världens mest kända och omdiskuterade öppningsackord i musikhistorien torde vara det s k Tristanackordet från Wagnérs opera Tristan och Isolde från 1859 och John Lennons (Beatles) öppningsackord i A Hard Days Night.!

Beatles öppningsackord var en spontan idé som uppstod under skivinspelningen och det var inte förrän 2011 som det reddes ut exakt hur det gick till. Ackordet öppnade en helt ny värld och banade väg för nya musikstilar. Hade the Byrds funnits utan detta ackord?

Grunden till ackordet består av 6 toner, ehgdae på Georde Harrrisons tolvsträngade Rickenbacker och på John Lennons Gibson. Paul la på ett d på sin Hofner ( samma instrument som han idag använder 50 år senare) och George Martin la på ett dgdc på sin Steinwayflygel. Ringo ett svagt slag på virveltrumma och cymbal.

1964 var ju Beatles stora genombrott i och med framträdandet i Ed Sullivan show redan i februari. Den svartvita filmen påbörjades. Gerorge Harrison träffade sin flickvän som var statist i filmen. Patti Boyd gifte sig senare med Eric Clapton, som alla vet!!
Under filmsinspelningen utbrast Ringo, It´s been a hard days night. John Lennon som alltid tävlade med Paul kom dagen efter med låten med samma namn som spelades in samma dag. John hann också före Paul genom att göra låten Help till färgfilmen som kom året efter!

John Lennon fastnar i samma ton, ett knep som upprepades i många andra låtar. I am the Walerus, Acrosse the Universe m fl.

Fatsnar för Wikipedias något avskalade analys. " Sången har komponerats i mixolydisk skala, en antik tonskala som övergavs i början på 1600-talet, men bevarats i brittisk och irländs folkmusik. Sångens vers har långa glidande toner (glissende) ".

Jag blundar. Ser John bredbent framför mikrofonen, jag hör stämsången och tänker. Det kan inte bli bättre. Men det blev det. Varje Beatleslåt är som ett utmejslat mästerverk av världens främsta...

LP:n. Unik som alla Beatles skivor. Alla låtar Lennon/McCartney på pappret. Men det var antingen eller. Ringo sjöng ingen låt. George sjöng Lennons I´m so happy just to dance with you. En av mina favoriter är Can´t buy me love!

Skulle kunna skriva en avhandling av denna platta. Men har ännu inte tiden.

Stockholm 20141113

Bo Frank