söndag 19 februari 2023

20230219 Bo Frank säger grattis gånger 4

 Hade väl ambitionen att göra något avtryck varje dag. Men det blev en ovanligt full vecka med möten alla dagar och fyra kvällar. 

Och har försökt att se lite skidskytte emellanåt. Favoritsport. En av dem. 

Första grattis. Tiill Yoko One som fyllde 90 igår. Anklagades helt fel över att ha splittrat Beatles. Och har väl först de senaste decennierna blivit hyllad som konstnär och kreatör. YO bor forfarande kvar i Dakota-huset, i vars port John Lennon sköts 1980. Den mest publika av hennes installationer är väl önsketräden. Finns ett i Wanås. Man fäster en handskriven lapp i träden med ett positivt budskap. Lapparna från hela världen samlas och lagras. Verkar inte som man behöver vara hälsoguru för att bli 90. Har rätt många böcker om och av YO. Och skivor. Dock inget musikalist geni. Även om hon tillsammans med John Lennon gjorde ett fantomalbum Sometime in New York City. Köpte ett första exemplar i Paris 1973. Låten Woman is the nigger of the world, var epokgörande. Gjorde ett collage i bokhyllan och satte henne mellan Selma Lagerlöf och Elin Wägner. Skulle nog gilla sällskapet. 


I fredags på konserthuset. Svansjön, Kievbaletten från Ukraina. Nästintill utsålt. SmP dissar denna typ av arrangemang. Kommer någon B-komiker till Växjö blir det textreklam i förväg. På sen middag efteråt hos varmhjärtade Rotayaner. Väldigt trevligt. 


Hade förmånen att få bjuda hela denna enemble på middag som borgmästare i höstas. Gripande. 

Det var väl grattis nummer två. Tidigare, torsdag/fredag på alliansmöte med partierna i regionen. Trevligt. I regionen är c med oss andra med passivt/aktivt stöd av sd. Dock ej i kommunen. Fattar inte logiken i detta. Vet dock från säkra källor att Annie Lööf ringde runt i höstas till många ställen i landet och varnade för allians med m, kd och lib. 

Emellertid. Yngve Filipssson lib avtackades för tre decennier eller så som politiker i landstinget/regionen. En hedersman och tillika rektor på Katedralskolan. Tredje grattis.


Så var det lördag. Seg. Moderater på stan. Inte samma intresse av att medverka som innan diverse politiska uppdrag fördelades. Dock enda partiet som finna på stan varje lördag. 

På kvällen mycket trevliga grannar på middag. 

Promenad i solen och med lilla solen runt sjön på fm. 

Fjärde grattis till Hanna Öberg. Rafflande guldstrid. 

Läser nu för vilken gång i ordningen vet jag ej. Fridegårds noveller. Min favorit bland de s k arbetareförfattarna. Johan From kommer ut. Starkt och omtumlande. 

Nästa vecka. Nr 8. Färre möten. Drar väl en sväng till Skåne. 

Kommunchef skall rekryteras i Växjö. Har varit synnerligen med i detta sedan 1991. Vet i alla fall en sak säkert. Om inte en kommunchef är beredd att bo permanent i Växjö. Hur skall man då kunna övertyga andra viktiga nyckelspelare i kommun och näringsliv. Är dock som fd det mesta inte alls med i denna process. Och skall inte vara. Men erfarehet kan ibland vara en styrka och då och då ett hinder för  nytänkande. Men i detta har jag helt rätt. Kan dock fatta att man i mindre kommuner måste ta den man får och kan pendla in. Och rätt person är på det hela värd en rejäl lön. Fast kommunstyrelsens ordförande som är ansvarig för allt borde ha högre lön. Tycker dock ej 90% av invånarna säkert. Men jag säger ju alltid som det är. Nästan. Avhåller mig från det allra mest icke PK. 


Bo Frank

20230219