fredag 3 februari 2023

20230203 Bo Frank Motvilligt om nya styret i Växjö

 Var på s k internbudgetdialog i Växjö kommun på Kök 11. OK dag. Förutom att stå i snögloppp och försöka parkera med sms. 

Måste medge att det nya styrets nya ordförandena uppträdde skickligt och bra. Besynnerligt men alls inte underligt, för att citera Harald Hilding Markurell. 

Man får en kick av att personer man aldrig sett i ledande ställning göra det bra, med framtoning, kunnande och viss form av att man vill att kommunen skall vara en politiskt styrd organisation. 

Har oxå lärt mig att observera det man inte ser. Av Sherlock Holmes. 

Inte en enda c på detta möte. 1970 hade c  drygt 30% i fullmäktige eller så. Nu har man rätt ärligt ändå valt att släppa fram s, v och mp utan att själva "sko sig" genom att ta s k presidieposter. Nu har bara m, kd och lib alla 2 vice ordför poster. Och lite "orättvist" sd helt utan presidieposter. Dock lite sur på c som gick till val på fortsatt Allians, men hoppade av...

Det går dock inte att klaga på att en majoritet får en majoritet genom att jobba med regelverk vi har. 

Man kan dock redan konstatera att en del profiltunga politiskt förslag från s och v innan valet inte kommer att genomföras. Men det är väl en del av oppositionens uppgift att lyfta detta längre fram.

Verkligheten kommer allt i kapp den som styr. Om man inte skall ruinera en kommun. Den nya vänstermajoriteten har dock lovat, med krav från c att fortsätta ha en kommunalskatt en bra bit under snittet i landet. Och det är väl bra. Finns nämligen inget samnband mellan skattetryck och bra service till medborgarna. 

Jag säger alltid som det är. 

Glad att AKB blvit landshövdning i Stockholm. Mycket bra. Malin Lauber från dagens övning. 

Programmet för dagen.


Det var väl det för idag. 

Bo Frank
20230203